АИКБ приветства реалните стъпки на правителството за решаването на острия проблем с липсата на кадри за бизнеса. Това стана ясно по време на заседание на Националния икономически съвет, който обсъди проблемите на трудовата миграция и вноса на квалифицирани и дефицитни специалисти от трети страни у нас.

От началото на 2017 година до 7 юли са издадени 395 разрешения на чужденци за постоянна работа у нас. Чужденците са на граждани от 39 държави. 105 от разрешенията са за внос на високо квалифицирани специалисти, които ще получат "Синя карта" и които няма да полагат пазарен тест, за да доказват уменията си.

До 7 юли министерството е получило и 503 декларации от работодатели за внос на сезонни работници. Най-много декларации са подадени за сезонни работници от Украйна - 2534 души. Декларациите от Турция са 68, от Молдова - 57, от Русия - 52 и други. За 90 дни общият брой на декларациите е 2 725.

10 предложения на АИКБ за по-добър бизнес климат

10 предложения на АИКБ за по-добър бизнес климат

Те ще се създадат по-добри условия за развитие

На срещата Петков съобщи, че Министерският съвет е приел типови двустранни спогодби за трудовата миграция и трудовата мобилност за регулиране на обмена на кадри с три страни - Украйна, Молдова и Армения.

На срещата председателят на АИКБ Васил Велев информира, че партньорите на АИКБ в Украйна и Армения вече са определели организации от тяхна страна, които да извършват подбор на кадри за работа в България.

Велев се възползва и да благодари на вицепремиера Валери Симеонов, министрите Емил Караниколов и Бисер Петков. Според него най-накрая правителството прави реални стъпки за решаването на проблем №1 за бизнеса, а именно - липсата на кадри.

Велев коментира още, че проблемът у нас не е безработицата, а че няма кой да работи. Разходите за чуждия работник са по-високи от тези за българския, защото те включват транспорт, държавни такси и квартира и никой няма да внася от вън, ако може да намери в България.

Васил Велев убеден, че политиката у нас отглежда готованковци и търтеи

Васил Велев убеден, че политиката у нас отглежда готованковци и търтеи

Произвеждаме на час 15% от средния европеец, а получаваме 21%

Председателят на АИКБ очерта три пътя за решаването на проблема с липсата на кадри у нас - промяна в системата на образованието, премахването на административните прегради на пазара на труда и миграцията и високо специализирани кадри да получават разрешение за работа без "пазарен тест".

На срещата бяха и другите предложения на Асоциацията - да се разшири списъка на дейности, които подлежат на сезонна заетост до 90 дни, като в него се включи и строителния бранш, както и да не се бавят процедурите по издаването на разрешителни за сезонна работа, за да не остава реколтата на полето.

Назначавайте всичко, което мърда, призова Симеонов за Сезон 2017

Назначавайте всичко, което мърда, призова Симеонов за Сезон 2017

Облекчават режима за временна заетост на лица от трети страни