Девизът за туристическия сезон 2017 г. е: "Назначавайте всичко, което мърда". Няма хора за работа. Това коментира вицепремиерът и министър по демографската политика Валери Симеонов на брифинг в Министерски съвет.

Той съобщи, че е приет облекчен режим за временна заетост на лица от трети страни. Валери Симеонов бе категоричен, че вече има предварително договорени между 4 и 6 хиляди души. Те вече имали сключени договори с хотелиери по Черноморието. Според него социален дъмпинг е невъзможен.

Валери Симеонов се загрижи за спокойствието на туристите по морето

Валери Симеонов се загрижи за спокойствието на туристите по морето

Обезпечаването на сезона е една от най-важните задачи

"Няма кого да изместят тези чуждестранни работници. Девизът за туристическия сезон 2017 г., девизът на всички собственици на фирми е следният: "Назначавайте всичко, което мърда". Няма хора за работа. С тези 4 до 6 хиляди човека въобще няма да бъдат задоволени нуждите на предстоящия туристически сезон, които се оценяват някъде над 25 хиляди човека. Все пак това ще бъде помощ - една добра стъпка от страна на държавата в помощ на бизнеса, който трябва да печели и съответно държавата да получава своите данъци", коментира Симеонов.

Симеонов иска да се гордеем с Великата българска стена (ограда)

Симеонов иска да се гордеем с Великата българска стена (ограда)

Депутатът осигурява хеликоптер за депутати и журналисти, които да видят оградата

Така с приетият на днешното заседание на правителството Правилник за прилагане на Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция се позволява изключително облекчен режим за набиране на работна ръка от трети страни.

Симеонов обясни, че са отпаднали изискванията за представяне на документи за образование, за квалификация, със съответните заверки, както и изискванията към работодателите за публикуване в средствата за масова информация на свободните работни места.

"Отпадна изискването за договори за наем. Само с декларации ще бъдат приемани желаещите да работят в България. Всичко това е насочено към българската диаспора основно в Украйна, Молдова, Македония, Западните покрайнини и бившите съветски републики. Това е нещо, което не е направено 27 години и ще облекчи предстоящия туристически сезон", заяви той.

7% повече туристи очаква Ангелкова това лято

7% повече туристи очаква Ангелкова това лято

Законопроектът е пуснат за обществено обсъждане

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков коментира, че промените ще влязат в сила следващата седмица. Той изтъкна, че предстои обнародване на постановлението за облекчаване на административните процедури за издаване на регистрация за заетост до 90 дни на лица от трети държави.