Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски заяви, че над 125 милиона евро ще бъдат инвестирани в изграждането на пътища по гръцката граница, предаде money.bg.

Около 5 милиона лева е участъкът от Ивайловград към границата, средствата са за изцяло ново строителство на път.

Работният проект за пътя от село Аврен до границата, е на стойност около 15 000 лева на идейната си фаза и вероятно още толкова на работната, посочи той.

Отсечката, която е напълно изградена от село Подкова до Маказа, възлезе на 24,5 милиона евро.

Вторият участък - от Подкова до Кърджали, който в момента се договаря, е с ориентировъчна стойност около 35-36 милиона евро.

Те са предназначени за изграждането на новите около 20 километра трасе, два моста от село Островица до спирка "Джебел", както и за рехабилитацията на пътя до входа на Кърджали.

Строителството от Златоград до границата ще струва 6,5 милиона лева. Участъкът от 10 километра за пункта Рудозем-Ксанти пък ще бъде около 9 милиона евро. Следващият - от Средногорци до Соколовци е на стойност 10 200 000 евро.
Предстои процедурата за договаряне на близо 7 милиона евро за пътя Соколовци-Чепеларе.

А рехабилитацията на пътя от Чепеларе за Асеновград и изграждането на отсечката от Асеновград до Пловдив ще достигне 27-30 милиона евро.