Само от началото на 2020 г. по Закона за насърчаване на инвестициите /ЗНИ/ са издадени сертификати за клас инвестиция на 22 проекта (19 проекта за клас "А", 3 проекта за клас "Б"), на обща стойност 709,4 млн. лв., като те имат потенциал да разкрият 3203 нови работни места.

Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов при връчването на сертификат за инвестиция клас "А" на "Балкан агрикалчарал" ООД в Пловдив.

Инвестиционният проект на дружеството предвижда разширяване на съществуващата дейност, чрез изграждане на нова производствена и складова база за преработка и складиране на плодове и зеленчуци в Индустриална зона Марица, част от Тракия икономическа зона, с. Калековец, общ. Марица. Размерът на инвестицията възлиза на 29.2 млн. лв. и ще бъдат разкрити 31 нови работни места. Сертификатът ще даде възможност ползването на насърчителната мярка за изграждане на довеждаща пътна инфраструктура по ЗНИ.

Министър Борисов подчерта, че обявената инвестиция е поредното доказателство за запазване на положителната тенденция на интерес към възможностите за инвестиране в страната, въпреки световната криза породена от пандемията. "Макроикономическата и финансова стабилност и влизането в ERM II остави България на картата на инвестиционните процеси. В период на криза, чиято продължителност не е известна, от особена важност е подкрепата на държавата за новите инвестиции и заетостта", допълни той.

Борисов цитира и статистика от предварителните данни на Българската народна банка, според която нетният поток на преките чуждестранни инвестиции в България за периода от януари до юли 2020 г. възлиза на 1.407 млрд. евро, като нараства с 495 млн. евро (54.2%) спрямо същия период на предходната година.

В Пловдив икономическият министър подписа и договори между Министерството на икономиката и община Пловдив, както и между министерството и "БТЛ ИНДЪСТРИЙЗ" за изграждане на инфраструктурата по инвестиционния проект на дружеството изпълняван в града. След подписването на договорите от министър Борисов и кмета на града Здравко Димитров на община Пловдив ще бъдат отпуснати средства в размер на 1.02 млн.лв. за изграждане на заявената пътна инфраструктура, която ще подобри транспортната свързаност в района, където е разположено предприятието. Средствата ще са от бюджета на Министерството на икономиката за прилагане на финансови насърчителни мерки по ЗНИ. Изпълняваният сертифициран инвестиционен проект от "БТЛ ИНДЪСТРИЙЗ" е за изграждане на фабрика за производство на електронна медицинска апаратура и ще разкрие 80 нови работни места.

Лъчезар Борисов участва и в обявяването на проект "Достъп до технологично модерна образователна среда" /ДТМОС/, който се осъществява от екипа на "Тракия ЕДУ" към Тракия икономическа зона с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България". Първоначално проектът ще обхване 60 ученици от 11-ти и 12-ти клас на 4-ри професионални гимназии в Тракия икономическа зона.

Целта е обучение в съвременна материално-техническа база с преподаване на нужните за индустрията знания и умения. Това ще улесни реализацията на младите хора в производствените предприятия.

На събитието присъстваха инж. Пламен Панчев, създател на Тракия икономическа зона и председател на "Клъстер Тракия икономическа зона", президентът на Фондация "Америка за България" Нанси Шилър, изпълнителният директор на фондацията Десислава Тальокова, Надя Захариева - програмен директор "Бизнес, предприемачество и технологии" на фондацията, кметове на няколко общини, директорите на професионалните гимназии и мениджъри на над 30 фирми.