Позициите, които работодателите в България намират за най-трудни за попълване, са инженери, мениджъри и ръководни кадри и занаятчии. Това сочи изследване на ManpowerGroup (NYSE: MAN), което анкетира 40 000 работодатели от 39 държави през първото тримесечие на 2011 г., за да определи до каква степен недостигът на таланти влияе на световния пазар на труда.

От него става ясно, че инженерите са най-търсените позиции от българите на  пазара на труда у нас. На второ място като работа се търсят мениджъри (директори), следвани от занаятчийските професии. Именно тези три позиции представляват затруднение за попълване от 42% от работодателите в България.

Последни в класацията се нареждат машинистите/машинни оператори.

Сериозно внимание в изследването е отделено на причините за трудностите на работодателите при запълване на работни позиции.

Основен фактор е липсата на подходящи кандидати/няма кандидати (недостиг на таланти), който заема и 55%. Второ затруднение в тази насока с 44% е липса на опит, следвано от липса на "твърди" или технически умения (32%). Нежеланието да се преместят в друг град на кадрите  (1%) е една от последните причини за наемането на служителите пред работодателите.

Едни от най-честите решения, които работодателите в България използват, за да преодолеят тези трудности, са да назначават служители, които в момента нямат уменията за позицията, но имат потенциал за развитие (59%); предоставят допълнителни обучения на настоящите си служители, за да попълнят свободните позиции (29%) или променят стратегиите си за реклама и подбор на персонал (26%).

В световен мащаб работодателите, които имат най-големи трудности да намерят подходящите хора, за да попълнят позициите си, са в Япония (80%), Индия (67%), Бразилия (57%), Австралия (54%), Тайван (54%), Румъния (53%), САЩ (52%), Аржентина (51%), Турция (48%), Швейцария (46%), Нова Зеландия (44%), Сингапур (44%), България (42%), Хонг-Конг (42%) и Мексико (42%), става още ясно от проучването.

Фактът, че компаниите цитират липсата на умения или опит като причина за надостига на таланти трябва да е предупредителен сигнал за организациите, образованието, правителството и всички нас, коментира Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България.

Всички тези страни задължително трябва да работят заедно, за да отговорят на дисбаланса при търсенето и предлагането на пазара на труда по един систематичен, гъвкав и последователен начин, добави тя.