Институтът за пътна безопасност отправя четири въпроса към регионалния министър Андрей Цеков във връзка с проверката на Европейската прокуратура на строителството на тунел "Железница".

От Института отбелязват, че през февруари при тях е постъпила информация, че при изграждането на съоръжението са разплащани от Пътната агенция дейности, които не са извършени.

На 11 март с писмо по реда на ЗДОИ от Института са поискали да им бъде предоставен работен проект и количествено стойностни сметки за строително-монтажни работи на тунела, а на 26 март председателя на УС на АПИ Ясен Йорданов им е отговорил, че Агенцията не може да предостави работен проект и КСС към него.

Европрокуратурата подхвана строителите на тунел "Железница"

Европрокуратурата подхвана строителите на тунел "Железница"

Заради съмнения за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари

Вчера се разбрало, че Европейската прокуратура претърсва офисите на фирмите, участвали в изграждането на тунел "Железница" за извършени злоупотреби с финансови средства на Европейския съюз. По същото време регионалният министър съобшщил, че не знае за никакви нередности при строежа на съоръжението.

От ИПБ подчертават, че са информирали АПИ, че има данни за извършени финансови нередности при разплащането на строителството. Въпреки това председателят на УС на Пътната агенция отказва да предостави информация. По тази причина от Института питат Цеков защо АПИ прикрива количествено стойностните сметки, от които може да бъде разбрано дали има злоупотреби.

Те искат да знаят и дали министърът е бил уведомен за получения сигнал в АПИ от ИПБ за нередности при изграждането на тунела и дали участва в прикриването на финансовите злоупотреби.

От Института питат Цеков и каква отговорност ще потърси от назначения от него председател на УС на АПИ за прикриването на обществена информация, касаеща злоупотреби с европейски средства.

Пускат движението през тунел "Железница"

Пускат движението през тунел "Железница"

Съоръжението заработва от 18.00 часа днес