Търговците на цигари да се легализират от Агенция "Митници", така че те да могат да бъдат легално контролирани.
Това поиска изпълнителният директор на "Булгартабак" Иван Биларев при обсъждането на Закона за акцизите за догодина в Бюджетната комисия днес.

Той предложи още отново да се въведе изискването право да продават цигари да имат само търговците, регистрирани по ДДС, съобщи БНР.

Такова изискване беше въведено в началото на тази година, но тъй като то не беше добре разяснено и създаде много затруднения на дребните търговци, се наложи спешно да се отмени.

Предложението е акцизът за цигарите догодина да се увеличи значително над изискванията от ЕС и той да бъде 76 евро за 1 000 къса. Според зам.-финансовия министър Владислав Горанов, коментарите за това как да бъде разпределен акцизът, за да  се понесе от пушачите, всъщност трябва да се насочат към това да се обясни, че най-добре е те да не пушат въобще.

Според бившия финансов министър Пламен Орешарски, добре е да се обърне внимание на това, че след подобно вдигане на акцизите в Унгария, събираемостта не само не се е увеличила, но е спаднала драстично и на унгарците им се е наложило да връщат по-ниския акциз.

От "Булгартабак" предупредиха, че в страните около нас акцизът е много по-нисък - между 10 и 40 евро, и това гарантирано ще доведе до увеличаване на контрабандата в България.

Освен това, оказва се, че България не е поискала разрешение от ЕС на земеделските производители да им се връща акцизът за горивата, което на практика поставя под въпрос дали догодина земеделците ще могат да ползват подобна преференция.