Да се направи квалифициран състав в Наказателния кодекс при случаите на кражба на парно. Това поискаха от Асоциацията на топлофикационните дружества.

Все още обаче не е уточнен размерът на санкцията, която ще се поиска в нормативната уредба. Това ще бъде решение на законодателя, посочиха от асоциацията.

От там настояват да се направят законодателни промени, които да позволят актуализацията на цената на парното да става на три месеца, както е и при стойността на природния газ, а не както досега - цената на топлинната енергия да се променя веднъж годишно.

Това се налага, защото не може стойността на „синьото гориво" да поскъпва на всеки три месеца, а в същото време цената на парното да остава без промяна, посочи Иван Маринов от Асоциацията на топлофикациите.

Друго искане за промяна е в Гражданско-процесуалния кодекс да се даде възможност за прилагането на изпълнителен лист за незабавно изпълнение, а не както досега - в случаите на неплащане на парното да се водят съдебни дела по 3-4 години, каза Маринов.

От Асоциацията на топлофикационните дружества искат и създаването на Закон за комуналните услуги, който да даде възможност за подобряване на работата на енергийните дружества.

От години насам съществува проблемът със задълженията в топлофикациите, но това е проблем и на цялата енергетика в страната, коментира Христо Ковачки. Според него бумът в газифицирането е отминал и българите по подобие на хората от цял свят трябва да разчитат на топлофикациите.

Няма как да сменим топлинната енергия от дружествата като заложим на природния газ, защото неговото транспортиране излиза скъпо и това го прави нецелесъобразно, посочи Ковачки.

Булгаргаз е на печалба от 150 млн. лв. през миналата година, а в същото време топлофикациите в страната губят средно по 25 млн. лв. годишно.

Не може едно дружество да бъде заставено да работи нормално, когато има искане от страна на Булгаргаз за 50 % увеличаване на цената на природния газ (веднъж с 10 % и след това с 36 %), защото топлофикационните дружества използват тази суровина и тя се заплаща, каза още Ковачки.