Терористичната организация "Ислямска държава" губи бързо източниците си на приходи. Анализатори и експерти от IHS Markit изчисляват, че групировката е загубила 80% от приходите си през последните две години.

Основната причина е в загубите на територия, което намалява възможността за приходи от добив на петрол и данъци върху местното население.

Всеки месец през второто тримесечие на годината "Ислямска държава" е вкарвала в хазната си по 16 милиона долара, рязък спад от 81 милиона долара на месец по време на същия период през 2015 г., твърдят от IHS Markit. Те се позовават на информация от интервюта, документи на "Ислямска държава", ООН и източници от сирийската опозиция.

"Загубите на територия са основната причина за намаляването на приходите", казва Лудовико Карлин, старши анализатор на Близкия Изток.

Според анализа средно месечните приходи от петрол се намалели с 88% от 2015 г. насам, докато тези от данъци са спаднали със 79%.

От януари 2015 г. терористичната организация е загубила 60% от територията си и в момента тя е с размерите на Белгия. "Загубата на контрола върху територии с много население като Мосул и богатите на петрол региони в райони Рака и Хомс имат изключително голям ефект върху приходите на терористите", казва Карлино.