Бизнесменът Ивайло Пенчев се оплака от поредния епизод на съдебния тормоз от страна на държавното дружество "София тех парк" спрямо компанията му "Уолтопия".

"Уолтопия" е най-големият производител на катерачни стени в света, а централата ѝ се намира на територията на "Тех парка". Това действително е епизод пореден, като не за първи път Пенчев пише за съдебните спорове.

В дълъг и гневен пост във Facebook Ивайло Пенчев описва близо 5-годишна сага, със задаведени три поредни съдебни дела. Две от делата са загубени от "София Тех Парк" на втора инстанция, но въпреки това държавното дружество не се отказва от претенциите си към "Уолтопия" и наскоро е задействало и трети иск. Заради който в момента са блокирани над 800 000 лв. по фирмените сметки, става ясно от поста на Пенчев. Последният иска е за 353 815 лева и 6 стотинки.

В поста си Ивайло Пенчев подчертава, че съдебната сага продължава вече пет години и независимо точно кои ръководителят парка, а директорите остават все така "непотребни и злонамерени".

Ивайло Пенчев кани на парти шефовете на СофияТехПарк с призовка в ръка

Ивайло Пенчев кани на парти шефовете на СофияТехПарк с призовка в ръка

Всички държавни фирми да бъдат приватизирани, призова шефът на "Уолтопия"

Още в началото, през 2019 г., изнудването от страна на ръководството започнало с намек, че "техпарка вече бил на Делян Пеевски, прокуратурата - и тя, така че нямало смисъл да се хабя." Тогава обаче не съобщил нито имена, нито подал съгнал до институциите и прокуратурата. "Бях в ролята на полезен глупак, дал основание на една група по интереси някъде във властта да махне едно ръководство на техпарка и на негово място да сложи друго."

Сега "София тех парк" спира изграждането на ролглайдър, като за съгласуване също така е предложена схема - да се пусне, но "Уолтопия" да се откаже от делата и да започнат да си плащат. "Добре че бях станал по-смирен вече и си викам - спокойно, спокойно, този човек не те рекетира, той не е злодей, той не е жалка отрепка,не е нещастна мижитурка с малко власт, това не е престъпен рекет. Спокойно! Човекът просто е слаб... На на него навярно Делян Пеевски така му е разпоредил, а Делян Пеевски сигурно не му е било лесно детството...

Ивайло Пенчев обръща внимание, че "София Тех Парк" разполага с над 101 млн. лв. капитал от публични средства, а за времето на съществуването си е натрупал почти 11 млн. лв. загуба.

"Тъжната истина е, че когато накой открадне много пари, той може да си купи симпатиите на много хора. И не са криви техпаркаджиите че харчат народна пара и стават все по-зловредни. Виновни сме си ние, че търпим данъците ни да бъдат прахосвани така безхаберно. А това е само един нищо и никакъв техпарк с някви мижави сто милиона за прахосване. Държавата ни е пълна с подобни схеми", пише Ивайло Пенчев.