Министърът на земеделието Мирослав Найденов дари пет агнета на дом за възрастни хора в столичния квартал Зона Б-5 в София. Той пожела повече настроение на пенсионерите по празниците в тези иначе тежки дни.

Найденов обеща и че ще осигури няколко кашона с вино на същия дом.

По думите му проверките на агнешко месо, което се предлага по търговските обекти, е нещо, което протича регулярно. Найденов призна, че около Гергьовден и Великден има недобросъвестни търговци, които се опитват да предлагат месо с неустановен произход.

Той изтъкна, че трябва да се направи разграничение между това дали месото е некачествено и това, дали е с неустановен произход. Найденов посочи, че много често животните се колят в нерегламентирани кланици, след което се предлагат на пазара.
Проверки ще има и тази година, заяви той и изрази надежда, че нарушенията ще бъдат по-малко.

За агнетата, които бяха дарени в дома за възрастни хора, Найденов подчерта, че те са български и гарантира качеството им.

Той изтъкна и че се е появила информация, че агнешкото месо няма да стигне за Гергьовден. Министърът обясни, че това може да бъде тълкувано по два начина. Според него доброто в случая е, че износът около Великден е бил много добър, което означава, че има добри приходи за държавата.

Найденов допълни и че това е вид контратеза на коментарите на някои от животновъдите, че няма какво да правят с излишното агнешко месо.

Щом са свършили агнетата, значи нещата не са толкова драматични, успокои земеделският министър. Той увери, че пазарът няма да остане без агнешко, защото, ако има недостиг, веднага ще има внос на месо.

Найденов допълни, че вносът се осъществява предимно от Нова Зеландия и от Австралия. Той посочи, че независимо от кризата потреблението е високо и това са наистина добри дни за животновъдите.

По думите му това означава, че каквото и да се произведе, то ще бъде реализирано на пазара. Министърът припомни, че миналата година по същото време е имало останало месо, което се е продавало буквално на безценица.

Дефицитът означава, че стоката е търсена, категоричен бе още Найденов.

Директорът на НВМС Йордан Войнов обясни от своя страна, че месото трябва да бъде със свеж вид, да не е потъмняло и да има печат от производителите. Това са съветите, които той даде на потребителите.