За първите девет месеца на годината с 6% са паднали продажбите на безалкохолни напитки.

Това заяви Милчо Бошев, председател на от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България на пресконференция днсе. Това се равнява на около 80 милиона литрапо-малко, допълни Бошев.

Според данните на асоциацията пазарът за цялата минала година е възлизал на 1.3 млрд. лв.

Припомняме, точно преди година от Асоциацията отчетоха трайно увеличаване на потреблението на безалкохолни напитки, но най-вече в групите на негазираните напитки и минералната вода. Само половин година по-късно обаче бе отбелязан сериозен спад.

Само две от групите бележат ръст - на студените чайове и напитките лайт средно около 14-15%.

На пресконференцията стана ясно още, че 280 фирми за безалкохолни напитки работят в момента у нас. За сравнение преди 10 години техният брой е бил 3000.

В периода юли-август 2009 г. експертна група на Асоциацията е направила проучване на пуснатите в 10 големи търговски вериги плодови сокове и нектари, студен чай, спортни, енергийни и плодови негазирани напитки.

Милчо Бошев съобщи още, че забележимо намаляват продуктите с етикети с укрита информация за добавките в продуктите.
Заедно с Федерацията на потребителите производителите на безалкохолни продукти са направили паралелни проучвания на пазара.

Всички сигнали за отклонения се подават на съответните РИОКОЗ или на Министерството на здравеопазването, или на самите фирми, или на търговските вериги.