Ще продължим да подпомагаме тютюнопроизводителите. Това увери премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание.

Той заяви, че вече е стартирала поредната финансова подкрепа за сектора.

Преди дни Държавен фонд "Земеделие" преведе над 71 милиона лева по схемата за преходна национална помощ за тютюн. Финансовата подкрепа е изплатена на близо 40 000 земеделски стопани.

Председателят на националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев благодари за финансовата помощ, която 11-а поред година се изплаща на стопаните.

Тютюнопроизводителите получават пари и през 2022 г.

Тютюнопроизводителите получават пари и през 2022 г.

МОСВ и МЗХГ готвят промяна в нормативната уредба заради засушаването

Той посочи, че страната ни е предложила на Европейската комисия схемата да продължи и през следващите 2 години. След преговори в ЕК е било прието помощта да се прилага и през следващите две преходни за новата Обща селскостопанска политика години. Схемата за преходна национална помощ се прилага и за сектор "Животновъдство".

От своя страна земеделският министър Десислава Танева съобщи, че от 15 март за първи път българин ще оглави Европейската браншова организация на тютюнопроизводители и преработватели в лицето на Цветан Филев.

Финансовата помощ от над 71 милиона лева е изплатена за Кампания 2020 на производителите, които са отглеждали сортовите групи "Каба Кулак", "Бърлей", "Виржиния" и "Басми" през референтния период 2007-2009 г. Право на подпомагане имат земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през поне една от годините, включени в референтния период 2007 - 2009 г. Продукцията им трябва да е изкупена и премирана по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия.