Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е изтеглила от българския и европейския пазар 279 509 LED прожектора, които не отговарят на условията за безопасност.

Това е станало в рамките на участието в европейски проект по надзор на пазара на LED прожектори, финансиран от Европейската комисия. Той е стартирал през 2016 г. и в него са взели участие 21 национални контролни органа, организации и присъединени партньори от страните: Австрия, Англия, Белгия, България, Германия, Дания, Ирландия, Исландия, Испания, Кипър, Латвия, Люксембург, Норвегия, Финландия, Холандия, Швейцария, Швеция.

Проектът се фокусира върху LED прожектори, които са нови и широко използвани продукти от потребителите за осветление на домове, тераси, дворове и гаражи. Тези прожектори често имат фотоклетки и се включват при засичане на движение на хора в осветяваното пространство, което ги прави още по-атрактивни на пазара.

В хода на проекта, от територията на европейските страни-участници, са били закупени и тествани по отношение на безопасност 90 броя LED прожектори от различни марки и модели.

Обобщените резултати от тестовете по електрическа безопасност и електромагнитна съвместимост показаха, че 55 от изпитаните продукти отговарят на стандартите. Пет продукта имат сериозни несъответствия - те носят висок риск за потребителите от попадане под напрежение и удар от електрически ток. Гранични стойности при изпитанията са показали 9 прожектора - те потенциално могат да създадат среден и нисък риск, а несъществени несъответствия имат 21 продукта.

За да бъде под контрол целият български пазар, служителите на ДАМТН са извършили през април 2016 г. проверка на още 133 LED прожектора различни по вид, марка и модел в търговски обекти на територията на цялата страна.

На място са били установени несъответствия за 13 продукта: липса на инструкция за употреба на български език и адрес на отговорните икономически оператори. За тях бяха предприети коригиращи действия и несъответствията бяха отстранени.

За всички 133 продукта проверките продължиха с изискване на Декларация за съответствие и техническо досие за всеки прожектор. Предоставени бяха документи, които потвърдиха оцененото и удостоверено съответствие на всички проверени продукти.