Месопреработвателни предприятия започват да изтеглят от пазара готова продукция, в която е било вложено свинско месо с произход Ирландия.
Производителите са започнали да изпълняват заповед на ветеринарните инспектори от ДВСК.
Стоките ще останат под възбрана до излизането на резултатите от лабораторните анализи.
Следи се стриктно за спазването на заповедта, уверяват от ветеринарните служби.
Припомняме, в свинско месо от Ирландия бе открито високо съдържание на диоксин. Въпреки че от ЕК успокоиха, че в България няма внос от това месо, ДВСК започна проверка.
Инспектори от ДВСК вече засякоха и наложиха възбрана върху 60 тона свинско месо. Пробите се очакват да излязат утре.
Ветеринарните служби откриха в хладилни бази и преработвателни предпрития днес още около 40 тона ирландско свинско, с което общото количество месо с произход Ирландия става около 100 тона.
То е поставено под възбрана и в момента се взимат проби за анализи.
Сборните проби от всяка партида месо ще бъдат изпратени за изследване в референтните за ЕС лаборатории в Белгия или Холандия.
При доказване наличие на диоксин, месото и продукцията ще се унищожават под контрола на НВМС.
При взимането на пробите стриктно ще се спазват регламентите на ЕС за изследване на храни за наличие на опасни за здравето замърсители. В документите ще се описва място, произход, партида и собственик.
Дори внесено през трета страна ирландско свинско месо може да бъде засечено от ветеринарните служби по документите за произход, с които всяка партида се придружава.
До сряда се очаква да приключат проверките на всичките 437 месопреработвателни предпрития на територията на цялата страна.
В понеделник генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов издаде заповед да се налага възбрана и да се изземва всяко количество ирландско свинско месо, както и продуктите, в които то е било вложено.
Вносителите и месопреработвателните предприятия оказват пълно съдействие на ветеринарните инспектори и подават изчерпателни данни за това колко ирландско месо в кои продукти е било вложено.
Служителите на ДВСК имат пълна информация до килограм за движението на месото и продукцията, посочват още ветеринарните сулжби.
Кризисният щаб към Националната ветеринарномедицинска служба извършва цялостна координация по случая между ДВСК, Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравеопазването, Европейската комисия и Ирландската агенция по контрол на храните.
До момента България е получила 8 нотификации чрез информационната система за бързо осведомяване, която действа на територията на ЕС RASFF.
raylight
на 10.12.2008 в 12:06:06 #14Много Тъп, твоят ник казва всичко за теб
don
на 10.12.2008 в 01:37:42 #13Ние вегетарианците сме си добре.
Много Тъп
на 09.12.2008 в 23:26:02 #12Да ви *** в тъпите заблудени овце. Подхвърлят ли една 'новина' и всички като квачки почвате да кудкудякате простотии. Колкото имаше химически оръжия в Ирак, колкото имаше птичи грип, толкова има и 'отровно месо' Поредната партенка за тъпи чворове като долупишещите. Щото тъпия и заблуден народ се по-лесно управлява. Стадото е страшна работа.
LeBaron
на 09.12.2008 в 18:35:05 #11Какво да се намели консумация, момента на пускането на това месо е много добре избран. Точно по време на празниците, когато хората се готвят да посрещнат Коледа и да си купях прясно свинско месо. Да ама на найци. Нека сега свинското месо в магазините да мухляса.
safa
на 09.12.2008 в 18:05:46 #10kandiman Регистриран на: 11.08.2008, 12:56 Абе,пич,ти утрепа рибата с твоя коментар
Минувач
на 09.12.2008 в 17:17:15 #9За да се снабдите с дивечово месо, постъпете така: http://www.parvanov.bg/?go=7&page=6
Bulgarian
на 09.12.2008 в 17:12:17 #8Що не кажат кой ги е внесъл? - Може би някой от Гоцевите спонсори, та това е такава държавна тайна
Meteora
на 09.12.2008 в 17:12:04 #7Не ми пука! Рашко закла телето, тати прасна 250 кила диво прасе. Мръвка има до Гергьовден!
brima
на 09.12.2008 в 16:45:14 #6целта е да се намали консумацията по празниците...по икономически причини
lavi
на 09.12.2008 в 16:40:51 #5Е ядохме двайсе годишно месо ;сега пък отровно:издържлив народ сме явно...
kandiman
на 09.12.2008 в 16:39:24 #4Нищо несе истегля Сега е момента да вземат големи рушвети и те го правят За тях това е като манна небесна Ако някой ми докаже обратното аз ще му испълня 10000 желания Мой приятел даде 5 000 и няма нищо такова месо колбаси абе мстни произведения неса намерени така е после кой ще папика ?? Но да подчертая че аз и той и семействата ни си ядем Истината е че никой не е знаел че е зразно Виновен е този който знаел а е фалшифицирал всичко истината е там някъде някой е взел тлъсто ама не месо а пачки Добре че европат пак да ни подкани и въпреки това нищо не се взема а някъде просто се изнася от тоз магазин и се премества в склад после пак в магазина отърване нема щесе папка
sandiu
на 09.12.2008 в 16:38:05 #3Как този т.нар. контролен орган ще предпази нас потребителите? Кои са складовете и фирмите в които е открито ирландско месо? В кои магазини има от него? Кои са фирмите и марките колбаси с такова месо? Какви колбаси ,от кои магазини и в кои градове не трябва да се купува? Ето това трябва да се каже ,за да се предпаят хорат.А ония пак правят статистики,отчитат дейност и вдигат пушилка.
yashinaki
на 09.12.2008 в 15:45:09 #2А защо тръгват проерки чак сега?? Не би ли следвало контролните органи (които са пълни ташаци), да заловият отровното месо много по-рано, още преди да се развони далаверата толкова много?!
Минувач
на 09.12.2008 в 14:42:29 #1Позволете ми да се усъмня в "пълната информация до килограм" на контролния орган. Ако не беше международния скандал, щяхме да си нагъваме диоксини като последни европейски шопари... Внасяме много сланина, от която с малко месо, соя и подправки се правят колбасите. За съжаление диоксините се натрупват предимно в сланината.