прасеМесопреработвателните предприятия нямат право да изкупуват живи животни от областите Бургас, Варна, Шумен, Сливен, Кърджали, Хасково и Ямбол. Забранява се още търгуването на свободно мляно месо, месни заготовки и механично сепарирано месо, добити на територията на област Бургас. Това реши Областната епизоотична комисия, свикана заради случая на шап в с.Кости, община Царево.

На днешното заседание, провело се в Областната администрация в Търговище, присъстваха представители на петте общини от областта, Регионална ветеринарно-медицинска служба, Областна дирекция „Земеделие, Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве, Регионална инспекция по околна среда и води, Гражданска защита, Областна дирекция МВР и Регионална дирекция на горите - Шумен.

Експертите постановиха, че месото, произведено преди 9.12.2010г. може да се търгува спокойно на територията на областта. Засилва се контролът върху пазарите и изложбите на животни на територията на област Търговище, а собствениците на животновъдни обекти, месо- и млекопреработвателни предприятия не трябва да допускат външни лица.

Полицията ще засили контрола по пътищата в региона, като ще се следи за нерегламентирано движение на сурово мляко с произход от област Бургас, както и на живи животни от Бургас, Варна, Шумен, Сливен, Кърджали, Хасково и Ямбол.