Миналата година имахме девет червени картона, а сега не ни бяха наложени предпазни клаузи в областта на земеделието, обяви в предаването на bTV „Тази сутрин" министърът на земеделието Нихат Кабил.

Той добави, че е изпълнил обещанието си, дадено преди четири месеца, да няма предпазни клаузи заради земеделието.

Освен това Кабил успокои скептиците, че дори и да се стигне до намаляване на 25% от средствата, предвидени като помощ от ЕС, тези пари ще бъдат дадени в последната година от първия период след приемането ни в ЕС.

Кабил уточни, че ще се стигне до това „орязване", ако до края на годината страната ни не разполага с акредитирана разплащателна агенция, която да отговаря за отпускането и разпределянето на субсидиите за земеделските стопани.

Министърът обаче бе категоричен, че в момента се работи по план, съгласуван с европейските експерти, и така сроковете за агенцията ще бъдат спазени и тя ще бъде налице до края на годината.
Кабил припомни, че през 2004 г. всички нови страни членки, с изключение на Словения, са започнали с условна акредитация на подобна разплащателна система.

По отношение на изграждането на граничните ветеринарни пунктове, които също бяха една от задачите, с които Министерството на земеделието трябваше спешно да се заеме преди вчерашния доклад, Кабил обяви, че предстои експерти от Европейската комисия да посетят пунктовете на Капитан Андреево, както и на двете на пристанища - във Варна и Бургас.

Като основна задача в първата година на членството Кабил посочи усвояването в максимална степен на средствата от преките плащания.
Ето защо той уточни, че няма да е коректно да се залагат огромни суми, при положение, че те няма да бъдат изразходени - така вместо възможните 1 200 000 000 лева ще бъдат получени  750 000 000 лева.

Кабил обеща и че в началото на другата година ще започне мощна информационна кампания, така че всеки, който има право на тези средства, отпускани в областта на земеделието, да знае какъв път да поема.