Работодателят има право да променя режима на работното време и е задължен да осигури здравословни и безопасни условия на труд за работещите хора. Това припомнят от Главна инспекция по труда във връзка с неблагоприятни климатични условия.

Оттам напомнят, че в големи производствени помещения (халета) и на други места трябва да се вземат допълнителни мерки за затопляне на работещите (отоплени помещения или кабини, топли въздушни душове, осигуряване на специални работни облекла и др.).

При работа в помещения, в които по технологични причини се поддържат отрицателни температури, на работещите се осигурява специално работно облекло и се въвежда подходящ режим на работа. Температурата в зони за почивка, помещения за дежурства, съблекални, бани, умивални, тоалетни, столови и стаи за оказване на първа помощ трябва да е подходяща за предназначението им, допълват още от ГИТ.

Според тях при неблагоприятни климатични условия е необходимо да се регламентира продължителността на работа на открито чрез разработването на рационален режим на труд и почивка, разработен от Служба по трудова медицина или специалисти по трудова медицина.

Работата на открито е особено характерна за строително-монтажните дейности. Според закона тези работи се преустановяват при наличието на неблагоприятни климатични условия.

Особени грижи следва да се полагат за работещите непълнолетни лица, като според законодателните изисквания, работата на непълнолетни лица при температура на въздуха в помещение под +18 градуса C се прекратява. На открито пък непълнолетните могат да работят при температура не по-ниска -10 градуса.

Продължителността на въздействие на неблагоприятните климатични условия може да се намали чрез въвеждане на регламентирани почивки по време на работа, използвани в изградени за целта закрити помещения, с подходящ физиологичен режим на труд и почивка.

От ГИТ апелират всички работодатели да положат необходимите усилия и предприемат нужните мерки в екстремни климатични условия да съхранят и защитят живота и здравето на работещите хора.