Бившият член на борда на директорите на ТЕРЕМ АД Стоил Яков заяви пред bTV, че действията на министъра на икономиката Емил Караниколов по отношение на казуса "Дунарит" са неадекватни.

Мъгла около собствеността на "Дунарит"

Мъгла около собствеността на "Дунарит"

Дълговете на "Дунарит" са предимно към КТБ

Според Яков е недопустимо държавата да се намесва в бизнеса и в този конкретен частен спор. "Правителството в лицето на министъра на икономиката няма работа там", заяви Яков.

Той попита какви за причините на Караниколов да бъде толкова разтревожен за "Дунарит" - "заради печалбата на дружеството, заради обезпечената работа години напред, заради доброто състояние на дружеството или заради това, че работниците си взимат редовно заплатата... Ако министърът е толкова разтревожен за работниците и бюджета и това е единственият му мотив, тогава защо не е загрижен за "Лукойл, където за 10 години има 60 млрд. оборот и 0 лв. данък печалба", добави Яков.

Яков обясни накратко ситуацията около "Дунарит". Според него е имало цесия между "Дунарит" и друго дружество, а правителството, чрез квесторите на КТБ, е обжалвало цесиите като незаконни. Следователно, вследствие на това обжалване, е било нормално, докато трае този съдебен спор, там да не се извършват плащания. По думите на Яков обаче тук идва най-голямата грешка на държавата - "държавата, чрез министъра на икономиката и Държавната консолидационна компания (ДКК), изкупува тези задължения, плаща ги на КТБ, а КТБ ще обезпечи и удовлетвори едната страна в този спор, чрез неясно какви активи. След което обаче си задаваме въпроса защо активите не са изплатени - защото същата държава, чрез същите тези синдици, оспорват същите тези цесии, които, плащайки ги, ги признава като незаконни".

Съдът е спрял вписването на „Емко” като собственик на „Дунарит”

Съдът е спрял вписването на „Емко” като собственик на „Дунарит”

Фирмата остава собственост на Цветан Василев...

Според Яков държавата няма място в този спор. Държавата трябвало единствено да създава сигурна и стабилна среда за развитие на бизнеса, а действията на Емил Караниколов били точно обратните.

По думите на Яков действия на Караниколов са неадекватни. Те давали лоши сигнали както за бизнеса и бранша в държавата, така и за чуждестранните инвеститори у нас.
"Той казва на партньорите на нашите компании - внимавайте, че средата в България не е сигурна. Вашите български партньори утре могат да бъдат поставени в невъзможност да си изпълнят договорите... Сигналът навътре към другите в този бранш е - внимавайте, утре може да сте вие". По този начин Караниколов застрашавал националната ни сигурност, категоричен е Яков. 

Държавата иска да придобие "Дунарит"

Държавата иска да придобие "Дунарит"

Караниколов гарантира, че ще се запази работата на завода и служителите ще останат

Бившият член на борда на директорите на ТЕРЕМ АД вижда във всичко това опит държавата да национализира дружеството. "Как може министърът да спаси дружеството", запита реторично Яков, добавяйки, че Караниколов си противоречи във всяко едно свое изказване.