Шестте компании, производители на кисело мляко, подали проби от своите продукти за изследване, уверяват, че и полипропиленовата опаковка не е вредна. Това стана ясно от съвместно изявление на млечните компании.

Припомняме, преди дни от Комисията за защита на конкуренцията започнаха процедура по казуса за кофичките на киселото мляко.

6 производителя на кисело мляко доказват, че полипропиленовата опаковка е добра

6 производителя на кисело мляко доказват, че полипропиленовата опаковка е добра

В края на юли представят резултатите от две изследвания

Пробите са дадени през август. Те са изпратени от фирмите Маджаров, ОМК, Полидей (Домлян), Булдекс, Лактима и Ел Би Булгарикум. Те са дали за изследване произведеното от тях кисело мляко по БДС, опаковано в два вида опаковки. Едната е досегашната, призната от Българския институт по стандартизация, полистеринова опаковка и по-съвременната полипропиленова опаковка.

Проучването е било в четири акредитирани лаборатории, включително и в Агенцията по безопасност на храните.

Резултатите от пробите категорично доказват, че полипропиленовите опаковки са абсолютно безопасни и запазват биологичната стойност на българското кисело мляко, уверяват от шестте компании.

Тези изводи са категорични и еднозначни при всички производители, участвали в изследванията. Направените тестове са за миграция (за безопасност на опаковките, предназначени за контакт с храни) и за микробиология и органолептика (запазване на качествата на киселото мляко, произведено по БДС стандарта).

Настояват да не се променя и опаковката в БДС за киселото мляко

Настояват да не се променя и опаковката в БДС за киселото мляко

Протестират срещу решение на Института по стандартизация

"В резултат на проведените изследвания е доказано, че не се наблюдава миграция на химични вещества от полипропиленовата опаковка в продукта, което е от изключително значение за качеството му" - казва доц. доктор Райна Бряскова от ХТМУ София, цитирана от компаниите-производители.

Според главния технолог на Трейс-Ипома, инж. Николай Коляндов и двете опаковки са подходящи за пренос на киселото мляко.

Министерството против промяна на стандарта за киселото мляко

Министерството против промяна на стандарта за киселото мляко

Трябва да се запази традиционния характер на млечни ни продукти

От Института по стандартизация отказват да се съобразят с тези данни. Според шестте компании така се подкрепяло монополното положение за опаковките на кисело мляко, произведено по БДС.

Производителите обясняват решението си да направят публично достояние резултатите от проведените тестове. Целта им е да опровергаят твърдението, че в полипропиленовите опаковки киселото мляко губи уникалните си свойства и се превръща в йогурт.

Япония произвежда два пъти повече българско кисело мляко от нас

Япония произвежда два пъти повече българско кисело мляко от нас

По 700 тона на ден