Проби от киселото мляко, произвеждано в мандрите на шестима от най-големите производители в България, са дадени за изследване. Резултатите ще покажат дали новите полипропиленови опаковки променят качеството на българското кисело мляко и могат да бъдат стандартизирани по БДС. Информацията е на ПР агенция ОТ-ДО Консулт.
Припомняме, през юни имаше дискусия за промяна на стандарта на българското кисело мляко и на опаковката му. От Министерството на земеделието, храните и горите се обявиха против промяна на стандарта на киселото мляко. Количеството на двата основни щама в българско кисело мляко - лактобацилус булкарикус и стрептококус термофилус трябва да остане без промяна, както е записано в сега действащия БДС, са категорични от МЗХ.
От БАБХ приемат промяната на опаковката на киселото мляко. Припомняме, преди десетина години с подобна промяна стана и леко поскъпване на продукта - от предишните кофички от по 500 мл се премина на 400 мл за същата цена.
Според депутата от БСП Румен Георгиев при промяната на стандарта на опаковката се "развръзват ръцете на досегашните нарушители да продължат да ползват всякакви опаковки, без оглед дали те ще съответстват или не на киселинността и другите качества на продукта".
Проби са дали от Маджаров, ОМК, Полидей /Домлян/, Булдекс, Лактима и Ел Би Булгарикум. Тяхната продукция ще се изследва и по най-стария метод за определяне на качеството - органолептика (със сетивните органи на човека - б.р.) и с микробиологичен анализ.
От компаниите са предоставили кисело мляко по БДС, опаковано в два вида опаковки. Едната е досегашната полистеринова, която е призната от Българския институт по стандартизация.
Другата опаковка е полипропиленова. Тя е от ново поколение, според производителите е по-екологична, по-евтина и изцяло съответстваща на европейските стандарти.
Пробите изследват както вкусовите качества на киселото мляко, така и състава и количеството на киселомлечните бактерии /микробиология/. Ще бъде изследвано как известните български бактерии реагират на състава на опаковката.
Изследването е провокирано от публична дискусия, в която се коментира, че новите опаковки може да обезличат българското кисело мляко и "да го превърнат в йогурт".
От компанните-производители на киселото мляко, както и производителите на полипропиленови опаковки и експерти уверяват, че подобни твърдения не съответстват на истината. Това е причината да мотивират твърденията си с фактология.
Резултатите ще са готови в края на юли и ще бъдат публикувани.
По същото време се очаква публично представяне на резултатите от още едно изследване. От втора независима акредитирана лаборатория ще изследва миграцията на нискомолекулни вещества, моделна среда за мляко и млечни продукти и микробиологията на двата вида опаковки - полистиренови и полипропиленови.