Повече от всякога България се нуждае от политическа стабилност.
Констатацията си президентът на КНСБ Пламен Димитров изрече по време на Осмия редовен конгрес на синдиката. Той е категоричен, че важността на момента се усилва от предстоящото председателство на Съвета на Европа през 2018 г.

Димитров заяви, че България трябва да отстоява единството и стабилността на ЕС, да не допуска Европа на две и повече скорости, като особен акцент да постави въвеждането на минимални стандарти за борба с бедността. Друго значимо предизвикателство пред страната са растежът и заетостта.

Президентът на КНСБ отбеляза, че в страната растат социалните неравенства, разделението и социалното изключване. България продължава да е най-бедната страна в ЕС, заяви Димитров. Според него фокусът в бъдещата политика на коалиционото правителство трябва да бъде поставен върху политиките, които ще ни позволят да преодолеем бедността и социалното неравенство.

Освен нова подоходна политика Пламен Димитров посочи, че с ускорени темпове на социално сближаване и догонваща подоходна политика след пет години доходите на българите следва да са достигнали поне 60 на сто от доходите на средния европеец. Президентът на КНСБ поиска и рестарт на социалния диалог с конкретни планове за работа. По думите му само в диалог можем да намерим решения за възраждане на индустрията, оздравяване и перспективно развитие на енергийния сектор, за откриване на нови работни места. 

Димитров представи синдикалната визия за необходимите действия в следващите години, включваща нова подоходна политика, по-справедливо разпределение на БВП. Първи инструмент за това е колективното подоходно договаряне.

Пламен Димитров поиска бърз ръст на минималната работна заплата от 520 лв. за следващата година и достигане на ръст поне 50% от средната работна заплата за страната.

За Каракачанов няма спорни имена сред договорените министри

За Каракачанов няма спорни имена сред договорените министри

Право на министър-председателят е да обяви имената на министрите, когато намери за добре

Нашата цел след пет години е минимална работна заплата от 800 лв., което е само 400 евро, както и 100 -120 лв. номинален ръст на всички заплати, посочи той.

Достигане на 1700 лв. средна работна заплата след пет години, което по думите на Пламен Димитров е 850 евро, колкото в момента има Полша. Разпростиране на браншовите трудови договори, спешни законодателни мерки за справяне с феномена изработени, но неизплатени работни заплати. По думите му предизвикателство е реформирането на данъчната политика и въвеждането на необлагаем минимум за минималната работна заплата.

Пламен Димитров поиска още разумно реформиране и финансиране на системите на образованието, здравеопазването, тъй като техните слабости били постоянен генератор за бедност. Те са съществена предпоставка за така наречената вторична бедност. Ние трябва да освободим здравеопазването от търговските правила, настоя Димитров и настоя за мерки за защита на доходите за домакинствата.

Гости на конгреса са лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Георги Първанов, президент на България в периода 2002 - 2012 г., заместник-председателите на Народното събрание Веселин Марешки, Валери Жаблянов, служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, омбудсманът Мая Манолова, кметът на София Йорданка Фандъкова, съпредседателят на Обединени патриоти Красимир Каракачанов, президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.