Заради икономическата криза КНСБ настоява мерките за компенсации на работниците при непълно работно време да бъдат финансирани допълнително и да се прилагат през тази и през следващата година.

Вицепрезидентът на синдиката Пламен Димитров обясни, че целта е работодателите да могат да се възползват от програмата по всяко време.

Проектът предвижда компенсиране на работниците при въвеждането на непълно работно време в сферата на индустрията и услугите, заради кризата.

КНСБ настоява редица от мерките в документа да бъдат конкретизирани. Достъп да имат предприятия 5% от персонала, на които е в такъв режим.

Обезщетението да е в размер не по-малко от 120 лв. на месец и тези пари да бъдат освободени от данъчно облагане и осигурителни вноски. Работодателят трябва и да докаже, че е в криза, за да бъде включен в програмата и не трябва да прилага мярката "Непълно работно време" в продължение на повече от 3 месеца.

Да се въведе и механизъм на контрол върху работодателите как изразходват средствата, отпускани от държавата и при установяването на нарушения да бъдат задължавани да връщат отпуснатите им пари, натоварени и с лихва.

Освен това програмата да включва кандидати във всеки един момент на необходимост, а не както е предвидено сега, еднократно в рамките на посочен срок. За целта са осигурени 7 млн. лв. за 18 хил. работници.

Затова при изчерпването на бюджета от КНСБ настояват да бъдат пренасочени средства от други програми. Проектопостановлението и направените предложения по него ще бъдат обсъдени в края на седмицата от Националния съвет по заетостта.