КНСБ и работодателските структури настояват министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов спешно да свика Националния съвет за тристранно сътрудничество, за да се реши конфликтната ситуация в здравеопазването.

Според синдикалната организация тя е предизвикана от заложеното в новия класификатор на професиите и длъжностите, съобщава БНР.

КНСБ е на мнение, че административното решение да се изравнят медицинските сестри и лекари в една група с един минимален осигурителен праг от 780 лв. поставя под въпрос не само финансовата стабилност на болничното здравеопазване, но и създава допълнително напрежение между съсловните групи в него.

Недоумение буди поведението на представителите на НАП, които съветват мениджмънта на болниците да осигурява на по-високите осигурителни минимални прагове от 780 лв., а да изплащат по-ниски възнаграждения, отбелязват от КНСБ.

За да изпълняват необмислените промени, ръководителите на болнични заведения в страната са започнали да преназначават медицински сестри на по-ниската длъжност помощник-медицинска сестра, в нарушение на закона, за да могат да ги осигуряват на договорения вече праг от 540 лв., допълват от там.