При слаб интерес от страна на политическите партии протича конференцията на КНСБ за представяне на меморандум за социално-икономическо и обществено-политическо развитие на България за периода 2013-2017 година.
На събитието присъстват Хасан Едемов от ДПС, Йордан Нихризов от БСДП, както и представител на ДАНО.

Посоченият за бъдещ премиер от БСП Пламен Орешарски се появи на срещата с известно закъснение. Представителят на ГЕРБ - Владимир Горанов, също се очакваше да се присъедини към събитието по-късно, но впоследствие се оказа, че няма да да отиде.
Стана ясно, че от Атака предварително са обявили, че няма да могат да присъстват на срещата.

Припомняме, в последните дни КНСБ се срещна с ДПС, Атака и движението на Меглена Кунева и може би това обяснява отсъствието на техни представители днес.

Участие в срещата ще вземат и Джон Евънс, главен икономист на Международната конфедерация на профсъюзите и генерален секретар на синдикалния консултативен комитет към ОИСР, както и Йозеф Ниемец - заместник главен секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите.

В началото на конференцията президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че е имал ползотворни срещи с Атака, ДПС и България на гражданите. „Всички те споделят нуждата от граждански контрол, без това да измества значението на партиите и принципа за представителна демокрация", отбеляза той.

Вторият голям проблем е справянето с бедността, като тук има различия как точно тя да бъде надмогната и преодоляна.
Различните партии имат различни виждания за данъчните ставки, но от КНСБ настояват за ревизиране на плоския данък. „Не искаме да гоним Оланд във Франция, но за доходи над 10 минимални работни заплати трябва да има нова ставка от 15%, както и да бъде въведен необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата", посочи Димитров.

Според него това е механизъм за по-голяма справедливост, липсата на усещане за която е изкарала хората на улиците и с това са съгласни както КНСБ, така и всички партии.

Предизвикателствата, поставени в меморандума, са външно-политически, обществено-политически и социално икономически.

В края на 2017 година меморандумът си поставя за цел минимум 25% реален ръст на минималната работната заплата, който към края на периода да доведе до съотношение 50% от средната заплата.

КНСБ се обявява за стимулиране на автономните преговори, използване на нови системи за заплащане, допълнителни трудови възнаграждения, социални придобивки и ваучерно хранене и други.
КНСБ искат и нова икономическа и фискална политика, като меморандумът предлага конкретни мерки, отнасящи се до макроикономическия и бюджетен подход, нова ориентация на данъчната политика, активна държава и активни институции, както и усвояване на средствата от еврофонодовете.

Той разглежда още редица проблеми, отнасящи се до пазара на труда, социалната сигурност, пенсионно и здравно осигуряване, социален диалог и колективно договаряне.

Хасан Едемов от ДПС даде положителна оценка на този меморандум, който според него е своеобразен анонс за разширение на територията на диалога. Позицията на ДПС за плоския данък е, че в условията на криза той трябва да бъде съкратен. В противен случай, има сериозен риск за постъпленията в бюджета.

Едемов остави отворена вратата за дискусия за въвеждане на необлагаем минимум, с което според него трябва много да се внимава, защото да лишиш приходите на всяко следващо правителство с 600 милиона лева е изключително сериозен въпрос. Отсъствието на ГЕРБ според представителя на ДПС говори за притеснения относно нивото на диалога през последните четири години и е израз на гузна съвест.

Дискусионен е въпросът за скоростта на въвеждане на реформи в данъчната система според Йордан Нихрозов.
В момента държавата ни е като кораб без гориво и ако се опитаме да въртим руля в една или друга посока, можем да го напълним с вода. Трябва да се действа с разум, категоричен бе той.

Нихризов припомни, че онези, които са въвели плоския данък, преди това са премахнали елементите на семейното подоходно облагане, а сега откриват топлата вода, че трябва да го въведат отново. Според него плоският данък не е свещена крава и могат да се правят корекции, но с разум.

От БСДП призоваха българския народ да си погледне в хладилника и да прецени дали да гласува за ГЕРБ или за бившата Тройна Коалиция. Ако иска алтернатива, да се върне към корените от 90-те, спомняйки си за старото СДС. Нека да тръгнем на чисто, призова Нихрозов.