КНСБ настоява линията на бедност през 2025 г. да стане 667 лв. Синдикатът не е съгласен с предложението на Министерски съвет тя да се увеличи на 638 лева.

В официалната си позиция по темата КНСБ посочва, че е приемат подхода за определянето на размера на линията на бедност. Синдикалистите са категорични, че няма да подкрепят предложението на МС.

КНСБ отбелязва, че през 2019 г. е приета методиката за определяне линията на бедност с постановление на правителството. Според нея размерът на линията на бедност за страната се определя на база данните за линията на бедност от изследването на Евростат за предходната година, след което размерът се индексира с цените на малката по състав кошница за декември на предходната година на годишна база.

КНСБ настоява методиката за определяне на линията на бедност да се прецизира, като се дефинират минималните потребности, които да гарантират определен социален минимум на лице от домакинство. Целта на линията на бедност е не само да дава ориентир за равнището на бедност, а да насочва и политиките, осигуряващи финансова подкрепа на нуждаещите се, подчертава синдиката.

Според КНСБ е належащо да се осъществява ежегодна оценка/проверка на адекватността на размера на ЛБ, като се прави съпоставка с целево разработена потребителска кошница, която да гарантира социалния минимум на лице от домакинство.

Служебният кабинет предлага линията на бедност да стане 638 лв.

Служебният кабинет предлага линията на бедност да стане 638 лв.

Проектът е на етап обществено обсъждане