След като издръжката на живот на българските домакинства през кризисната 2009 г. отбеляза по-нисък темп на нарастване, от началото на 2010 г. се наблюдава плавно увеличение на ценовите нива, които доведоха до ясно изразена тенденция към поскъпване на живота.

Това е констатацията на експертите от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

През месец март 2010 г. стойността на издръжката на живот достигна до 489,00 лв. на човек от 4-членно домакинство (2 възрастни с 2 деца), или общо това домакинство трябва да разполага месечно с 1956 лв., за да посреща разходите си и да се храни съобразно калорийните норми.

Темпът на нарастване на издръжката на живот е с 1,7% спрямо месец декември 2009 г., а спрямо същия период на миналата година увеличението е с 2,1%. Основните фактори за нарастване на издръжката на живота са повишените цени (от 01.01. 2010 г.) на топлоенергията, природния газ, питейната вода, общински такси, акцизните стоки и др.

Всичко това като цяло засилва тревожните очаквания на българските домакинства, защото ценовата динамика през следващите месеци ще бъде диктувана основно от преките и вторичните ефекти на поскъпването на изброените по-горе стоки и услуги.

Тези факти са силно обезпокоителни, след като производството последователно спада, потреблението намалява, намалява заетостта и се повишава безработицата, доходите се задържат, а работните заплати са силно повлияни от общата тенденция на „замразяване", посочват от КНСБ.

Сравнителният анализ на европейско равнище показва, че равнището на инфлация в България през месец февруари при годишна база (1,7%) е над средното ниво за страните членки на ЕС-27 (1,4%) и над средното ниво на еврозоната (0,9%). Страните с най-висока инфлация са Унгария с 5,6%, Румъния с 4,5%, Полша с 3,4%, Швеция с 2,8%. В еврозоната с най-ниска инфлация са Ирландия (-2,4%), Словакия (-0,2%), Португалия с 0,2%, а с най-висока са Гърция с 2,9% и Кипър с 2,8%.

Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, достигна 186,15 лв. на 1 лице, което показва ръст с 1,5% спрямо предходното тримесечие, а на годишна база спад с 0,2%.

По равнище на средна работна заплата през 2009 г. България продължи да заема последно място не само в ЕС-27, но и на Балканите. Сравнителният анализ показва, че номиналният размер от 302 евро е около 5 пъти по-нисък от този на Словения и 3,5 пъти по-нисък от този на Хърватия.

Единствено Албания е с по-нисък от нашия размер на средна работна заплата (242 евро), констатират синдикалните експерти.