КНСБ призова всички български работници в Либия да напуснат страната, тъй като техните човешки и трудови права не са защитени, предаде БНР.

Синдикатът ще отправи апел към всички международни синдикални организации да осъдят остро произнесените смъртни присъди за петте български медицински сестри и палестинския лекар.

В анализа на КНСБ за изтеклата година се посочва, че държавата е предприела добри стъпки в някои сфери, но сегашната политика на доходите не води до изравняване с европейските стандарти. След като се отчете реалната инфлация, която тази година ще е над 7%, се оказва, че минималната заплата ще загуби реално 1% през 2006 г.

С изключение на заплатите в средното образование и детското здравеопазване, които бяха увеличени с по-висок процент и ще отбележат реално увеличение, останалите бюджетни заплати отбелязват реален спад от 2,5%. Доходите в реалната икономика нарастват с 2% до 3%, но тези в предприятията с 50% държавно или общинско участие нямат увеличение. Това сочи синдикалният анализ.

КНСБ считат като добра стъпка вдигането на минималната заплата на 180 лв. догодина, но не приемат, че пенсиите и бюджетните заплати ще се увеличат чак от 1 юли. Това според експертите обезсмисляло добрите правителствени намерения. Сериозни критики синдикатът има към пазара на труда.

Според експертите правителството отчита единствено количествено намаляване на хората без работа, но в същото време има големи различия в процента на безработните между отделните региони на страната, а три четвърти от младите безработни са с ниска квалификация и образование под основното.

От КНСБ продължават да настояват да има данъчни облекчения за бизнеса, който инвестира в обучението и квалификацията на своя персонал и плаща стипендии за студентите.