КНСБ си дава ясна сметка, че задържането на възрастта за пенсия не може да продължи вечно. Това заяви президентът на синдиката Пламен Димитров по време на националната конференция „За справедлива, устойчива и адекватна пенсионна система".

Успяхме през последните 2-3 години да удържим на натиска за увеличаване възрастта и стажа за пенсиониране, защото тези хора, на които им предстоеше пенсиониране, понесоха голямата тежест на прехода. Сега обаче трябва да погледнем новите реалности, допълни лидерът на синдиката, който тази седмица празнува 25 години от създаването си.

Пламен Димитров заяви, че КНСБ са склонни да направят компромис за разликата в годините за пенсиониране между първа и втора категория от една страна и масовата трета категория.

В момента заради замразяването на пенсионната възраст на категорийните работници, работещите първа категория труд (б.р. най-тежката) се пенсионират 13 години по-рано от масовата трета категория, а работниците в по-леката втора категория се пенсионират 8 години по-рано. Това, за което синдикатът е склонен да отстъпи, е тази разлика да се намали на 10 години за първа категория труд и 5 години за втора категория труд.

Това, което обаче ще поставим като червена линия, е максималната възраст за първа категория труд да се увеличи до 55 г., а за втора 60 г. допълни президентът на КНСБ.

Ние подкрепяме предложението на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, в чиято програма е заложено увеличението на възрастта и стажа за пенсиониране с по един месец на година.

Друго предложение, което подкрепяме, е поетапно увеличение на вноската във фондовете „Пенсии" и „Безработица" с 0.5%, така че те да нараснат съответно 3.5 и 2%. Припомняме, че тази позиция бе заявена от Пламен Димитров още преди месец.

Относно избора на универсални пенсионни фондове, Димитров заяви, че КНСБ подкрепя избора между НОИ и частните дружества, но той не трябва да е безконечен с течение на времето. Хората трябва да имат един път право да отидат в НОИ и един път да се върнат, а не безкрайно, каквото е предложението на Министерството на финансите. Едно непрекъснато сменяне от НОИ в частен фонд и обратно ще доведе до това, че хората няма да знаят какво са натрупали и каква им е доходността.

Друга тема, по която Димитров говори пред участниците в конференцията, е, че синдикатите трябва да вземат дейно участие в процеса за справедливо заплащане. Пламен Димитров заяви, че синдикатите не трябва да се появяват само там, където не се изплащат заплатите, но и там, където те са ниски. В момента покупателната способност е на 83% от тази преди промените през 1989 г., докато икономиката е нараснала с 37% от тогава. Това неравенство трябва в обозримо бъдеще да се намали. В тази връзка лидерът на КНСБ заяви, че до 2017 г. работодателите трябва да увеличат с поне 10% заплатите на своите служители.

КНСБ също така трябва да участва и в политическия процес на вземане на решения. Пламен Димитров посочи, че синдикатът трябва да излъчи ярки представители, които да заемат места в общинските съвети по места. Така „гласът на труда" ще се чува на една висока трибуна, допълни Димитров. Той обаче заяви, че синдикатите нямат намерение да правят партия.