Мерките за подкрепа на заетостта в коронакризата свършват на 31 май. От 1 юни започва реална заплаха и за работещите, и за бизнеса. За това предупреди пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По негови думи бюджетът е можело да се актуализира преди две седмици. Той подчерта, че ако това не се направи, няма да има пари за хората на първа линия, нито средства за подкрепа на заетостта.

"Защо? Защото политиците си наддават егото, всеки гледа партийния си интерес. Това е скандално. Трябваше да се намери решение. Защото 3 млн. българи ще останат без подкрепа", възмути се Димитров.

Точно преди Деня на труда - 1 май, той представи исканията на синдиката - минималната работна заплата да върви нагоре с ускорени темпове, а средната - с поне 12-13% годишно.

 От КНСБ настояват дълго отлаганите реформи да започнат

От КНСБ настояват дълго отлаганите реформи да започнат

20% от БВП без разходите за здравеопазване, да се отделят за разходи за социални цели

Димитров заяви, че до 2025 г. КНСБ иска минималната заплата да достигне заплатата за издръжка. По негови думи са нужни 1110 лева нетно за всеки от двамата родители, за да осигурят парите за издръжка.

След 30 години преход българите трябва да усетят, че и с минималните си доходи могат да живеят прилично, категоричен бе синдикалният лидер.

Той припомни, че колективното договаряне примирява позициите - интересите на бизнеса да печели повече и интересите на работниците да получат достойно заплащане.

КНСБ притеснени защо депутатите се бавят с мерките за излизане от кризата

КНСБ притеснени защо депутатите се бавят с мерките за излизане от кризата

Парламентът да се фокусира върху спешни решения за осигуряване на фискални буфери, иска синдикатът