Координационният съвет на КНСБ привества сформирането на Народното събрание и призовава депутатите да проявят отговорност към необходимостта да се овладее сложната комбинация от рискове и предизвикателства - здравни, политически, институционални, социални и финансово-икономически.

В своя декларация от синдиката предупреждават, че без незабавни действия България ще бъде изправена пред мрачна перспектива.

Те напомнят, че след дни се очакват важни политически решения на най-високо политическо ниво на ЕС, а именно Социалната среща на върха в Порто (7-8 май) и Конференцията за Бъдещето на Европа (9 май), което изисква от държавите членки ясни ангажименти за политики, поставящи хората на първо място при възстановяването на Европа.

От националните парламенти се очаква да организират и водят редовни политически дебати по напредъка към социална Европа, съвместно с европейските институции, социалните партньори и гражданското общество, посочва се в позицията. От КС на КНСБ обаче са разтревожени, че българският парламент дори не дава признаци, че е наясно с тази своя отговорност.

Националният план за възстановяване и устойчивост: какво следва

Националният план за възстановяване и устойчивост: какво следва

Парламентът обаче няма особено полезни ходове

От синдиката заявяват, че началото на работата на 45-ото Народно събрание отново демонстрира някои хронични дефекти на политическата култура - разнопосочно очертаване на приоритети, отхвърляне на възможността за интегриране на антикризисни мерки, трескава законодателна инициатива, процесуални хватки и т.н.

Те изтъкват, че въпреки критиките към прилаганите досега мерки в подкрепа на домакинствата и бизнеса, не се дава никакъв знак за намеренията в тази посока.

От КНСБ се опасяват, че прекомерната предпазливост на партийните заявки за намиране на формула за управление е на път да блокира управлението на страната.

По тази причина те настояват парламентът да се фокусира върху няколко спешни решения, с които да се осигурят фискални буфери. Сред тях са внасяне на Националния план за развитие и устойчивост до края на април в ЕК, за да може той да бъде одобрен на Европейския съвет на 24-25 юни, което ще осигури финансови средства за страната ни още през есента в размер на 13% от общата сума (между 1,5 - 2 млрд. лв.).

Румен Радев към новите депутати: Приемете липсата на опит като възможност

Румен Радев към новите депутати: Приемете липсата на опит като възможност

В понеделник започват консултациите при президента

От синдиката настояват и да се заемат средства по инструмента за подкрепа SURE за осигуряването на повече финансови буфери през следващите месеци с цел продължаване на мярката за подкрепа на заетостта. Те напомнят, че тези средства не се записват в дефицита по бюджета, а до момента България е заявила едва 511 млн. евро, или 0,55% от разпределените пари между отделните страни. От КНСБ считат, че е необходим допълнителен ресурс от поне 400 млн. евро, за да може да бъде обезпечена мярката за запазването на заетостта и доходите на работниците до края на тази година.

КНСБ иска също актуализация на Бюджет 2021 в посока на увеличаване на разходните пера за подкрепа на най-засегнатите домакинства и бизнеси от кризата, включително актуализация на бюджета на НЗОК за осигуряване на ресурс за работещите на първа линия, който се осигурява от държавния бюджет. Те подчартават, че страната ни и в момента е заложила един от най-ниските дефицити в ЕС от едва 3,9% в ЗДБРБ за 2021 г.

Според синдиката е необходимо да се продължат мерките срещу коронавируса за защита на домакинствата и работещите, както и за подкрепа на бизнеса.

КНСБ са категорични, че във времена на нестабилност депутатите трябва да проявят отговорност в решаване на бъдещето на страната.