летище Пловдив
Разговорите на Съвета на тристранно сътрудничество продължиха с изслушване на представители на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Като цяло оценката е, че те са представили изключително добре, но въпреки това въпросът кога ще имаме електронно правителство остава отворен.

По информация на news.bg следващата тема, засягаща инфраструктурните проекти, концесиите и публично-частните партньорства е била изключително интересна и динамична.

Като част от нея финансовият министър Дянков е поискал социалните партньори да илюстрират с примери какви инфраструктурни проекти биха внесли пари в бюджета.

За голяма изненада на всички лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев е обявил, че азербайджанското правителство проявява интерес към концесията на летище Пловдив. По думите му интересът е на ниво мин.-председател.

Целта на подобен договор, според Тренчев, е дострояване на карго пистата и осъществяване на връзка Азербайджан -Европа чрез летище Пловдив.

Стана още ясно, че като част от разговорите зам.-председателят на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) Теодор Дечев е предложил на министър Дянков да се постигне договореност в 48-часов срок всяка от страните в Тристранката да представи примери за концесии и публично частните партньорства.

Той е предложил още финансист номер едно да изиска от МИОСВ справка за подадените молби за отдаване на концесии на различни природни богатства и подобни, както и колко от тях за колко време са просрочени.

Става дума за концесии за драгажни работи по реки, добив на инертни материали и подобни, обясни Дечев.

Като част от разговорите е била засегната и темата за разплащането от страна на държавата на неразплатеното на фирмите по различните обществени поръчки.

Повдигнат е бил и въпросът как ще се гарантира, че работодателите, на които са им изплатени забавените пари, ще платят своевременно заплатите на служителите си.

Представители на агенцията по обществени поръчки бяха изкючително сговорчиви и потвърдиха, че това ще стане с анекси към договорите, посочи източник на news.bg. По думите му обаче остава да виси въпросът за гаранциите, че ще бъдат разплатени заплатите.

По информация на news.bg и днес няма да бъде постигнато съгласие по антикризисните мерки. До момента още не е стигнато до основната и най-дискутирана - повишаване с два прпоцента на ДДС.

Най-вероятно разговорите ще продължат и в петък заради утрешното заседание на Министерски съвет.