Колебливо, дори разнопосочно е движението на цените на различните зърнени култури по световните борси в първите дни на август. Това отчитат от Софийската стокова борса (ССБ), предаде БТА.

През юли месец бързото прибиране на реколтата в САЩ, както и доброто състояние на посевите бяха основни фактори за по-ниските цени на пазара на редица зърнени култури. Но притеснение в Европа беше неблагоприятните перспективи за производството на пшеница във Франция, което оказа възпиращо въздействие върху поевтиняването.

Тази седмица в Чикаго цената на ФОБ (Free On Board - на границата на страната износител) на хлебната пшеница се понижи с 4 долара до 213 долара за тон за доставка през август, но във Франция имаше скок с 4 евро до 224 евро за тон. В Украйна котировките се повишиха с 5 долара до 225 долара за тон, а в Русия имаше промяна с 3 долара до 220 долара за тон.

Цената на царевицата в САЩ и Франция се понижи съответно с 8 долара до 183 долара за тон и с 10 евро до 205 евро за тон. В Украйна обаче отново има раздвижване нагоре с 6 долара до 206 долара за тон.

Ечемикът е Украйна също поскъпна с 3 долара и достигна 183 долара за тон през първите дни на август. Цената на рапицата на борсата пък остана с нулева промяна на 472,50 евро за тон.

От началото на годината котировките за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам претърпяха множество колебания, а преди седмица се сринаха сериозно за доставка през август. Но тази седмица се раздвижиха и добавиха 55 долара до 1060 долара за тон.

Рафинираната захар тази седмица е надолу с 7,90 долара за доставка през август, достигайки до 523,50 долара за тон на борсата в Лондон.

Цените на зърнените култури и продукти се покачват на световните пазари

Цените на зърнените култури и продукти се покачват на световните пазари

Намаляването на глобалното производство на пшеница се дължи на неблагоприятната ситуация в Русия