Работниците в „Кремиковци" са подписали късно снощи споразумение с министъра на икономиката Петър Димитров и ръководството на комбината, съобщи синдикалната организация „Металици" към КНСБ.

Планираният за утре протест на металурзите се отменя. Те са се договорили с министър Петър Димитров да бъдат нормализирани доставките от БДЖ, НЕК и "Булгаргаз" към Кремиковци.

Вчера в Министерството на икономиката и енергетиката са били проведени поредица от разговори между представители на МИЕ, ръководството и синдикатите на „Кремиковци" АД и основните кредитори на дружеството - „НЕК" ЕАД, „Булгаргаз Холдинг" ЕАД и „БДЖ" ЕАД.

Ръководството на комбината е поело ангажимента регулярно да се изплащат задълженията към трите компании.

Поетите в декларацията ангажименти ще се гарантират чрез финансови инструменти - акредитивни сметки, с които да се обслужват директно задълженията на "Кремиковци" АД към неговите първокласни доставчици на услуги - „БДЖ" ЕАД, „НЕК" ЕАД и „Булгаргаз Холдинг" ЕАД, при съгласувана между страните банка - оператор.

Предложението беше съгласувано и с финансова институция, която ще гарантира плащанията към кредиторите. Схемата ще започне да функционира незабавно след откриването на съответните финансови инструменти.

От синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа" подчертават, че заплахата от протест, е довела и до обещанието за редовно превеждане на заплатите. До края на седмицата ще бъде изплатена останалата част от дължимите суми към работниците и служителите.

Именно това обещание е дало повод за отмяна на протеста утре. Министър Петър Димитров е изпратил писмено искане до главния прокурор Борис Велчев за извършване на разследване от прокуратурата в „Кремиковци" АД.