Преговори за нов етап в социалния диалог стартираха КНСБ и КРИБ (Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България).

Ръководствата на двете организации категорично настояват да започне същинско тристранно сътрудничество, тъй като според тях досегашният социален диалог е воден по-скоро формално.

Донякъде причината за това е в загубата на суверенитет в провеждането на икономическа и социална политика след кризата от 1996 - 97 г. и наложилото се следване на линията на МВФ, както и на други международни институции.

След като вече споразумението ни с МВФ е в края си, трябва да се прецени може ли страната да провежда икономическа и социална политика и ако може - да се мобилизира експертният потенциал, да се изчисти социалният диалог и да се оздрави механизма му, коментира Иво Прокопиев от ръководството на КРИБ.

Не бива повече тристранният диалог да се разглежда като отношения между синдикати, работодатели и социалното министерство, защото това ведомство не може да замести правителството, категоричен е Прокопиев.

И работодатели, и синдикати категорично настояват правителството да влезе в ролята си на техен партньор в диалога, като първо избистри позицията си по социалните и икономическите въпроси.

Като най-ярки примери за разнопосочност и несъгласуваност те посочиха разминаванията в позициите на министрите на труда и социалната политика и на финансите.

Неудовлетвореност изказаха ръководствата на КРИБ и КНСБ от зациклянето на преговорите по социалния и икономически пакт за България.

Лидерът на КНСБ Желязко Христов припомни, че общата рамка за такъв пакт бе подписана от КНСБ, СРБ и БИБА преди 20 месеца и към днешна дата оценката на синдиката е по-скоро песимистична.

Той категорично заяви, че синдикатите не искат политика на парче. Няма икономическа политика без социално измерение, както и обратното, поясни Христов.