От Комисията за регулиране на съобщенията проверяват разпратени съобщения от кабелен оператор, съобщи БНР. В тях се информират абонатите на оператора за бъдещо таксуване на непоискана услуга. При отказ от услугата, от оператора изискват изпращането на ЕГН.

Шефът на КРС обясни, че в случая с изпращането на SMS-ите има нарушения, които са в правомощията на 3 държавни институции. Има нарушения на два закона. Единият е Закона за защита на потребителя - да се изисква от абоната да заплаща услуга, която не е поискана от него. Другият е Закона за защита на личните данни, обясни Божков. С исканото изпращате на съобщение с личните данни има опасност клиентът да се обърка и да изпрати данните си друг, предупреди Божков.

В изпратени до клиентите на този кабелен оператор SMS-и първо се посочва, че потребителите гледат спортен канал безплатно до края на месеца, а след това ще дължат по 1,99 лв. В същото съобщение се казва още, че ако клиентът не желае услугата, той трябва да отговори с текст "СТОП" и да изпрати ЕГН на същия номер. 

Предлага се непоискана услуга, разтълкува случая председателят на КРС Веселин Божков. Изисква се принципът на мълчаливото съгласие, а не на изричното потвърждение и желанието на даден абонат да ползва даден вид услуга. Третият момент е, че по най-безпардонен начин се иска ЕГН, обобщи председателят на КРС Веселин Божков нещата, които го притесняват.

Коректното поведение на оператора е да спре излъчването на дадената услуга след безплатен период. Той може да даде указания на абонатите си, които желаят да плащат и да получават услугата, но тук нещата са обърнати на 180 градуса, каза Божков.

"Предлага ти се нещо, което не искаш, и след дадения срок, който в конкретния случай беше 31-ви март, се счита, че вие ставате вече абонат, без да сте го поискали, и започват вече да ви удържат по 1,99 лева", каза той.