България не можеше да постигне повече от това, което договори при преговорите с ЕС по отношение на акциза върху домашната ракия.

Това посочи еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева, цитирана от БНР.

Тя се аргументира с факта, че България е една от седемте страни в Евросъюза, в които не се налага пълният акциз върху 30-те литра домашно производство на твърд алкохол, докато в останалите 20 страни този налог е в пълен размер.

По повод на твърденията, идващи от някои кръгове в България, че размерът на акциза може да се промени, Меглена Кунева посочи: България също стои около тази маса. Ако Европейският съюз промени отношението си към акциза върху алкохола - да, може изобщо да няма акциз върху алкохола.

Да, може и така да реши Европейския съюз. Но тогава трябва да си отговорим на въпроса - как ще плащат страните вноските си в бюджета, защото акцизът поначало пълни бюджета, било българския, било бюджета на Европейския съюз".

Припомняме, в много региони на страната има сериозно напрежение и недоволство от този акциз. Последното предложение на браншовици бе, той да отпадне, но да се въведет драконовски наказания при разпространение на алкохол менте.

Данните на някои потребителски организации показват, че около 70% от алкохола, който се продава на пазара, е фалшив. Според представители на Националната лозаро-винарска камара пък годишното производство на домашна ракия е около 50 млн. литра и това е два пъти повече от легално произведеното.

Еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева посочи, че скоро в
страната ни се очаква бум на стоките и услугите, предлагани по електронен път

Затова е важно българският потребител да бъде предварително информиран и да знае как да се защити. Кунева каза, че за решаване на проблемите за информираността на потребителите, Еврокомисията е въвела така наречените европейски потребителски центрове, чиято цел е максимално да се защитят потребителите при покупка на стоки от други страни на съюза.

Кунева заяви, че в момента само 6% от европейските граждани се възползват от възможностите да купуват от други страни различни видове стоки, тъй като се притесняват, че при дефект няма да могат да върнат покупката.

Тя изрази надежда, че подобни потребителски центрове ще бъдат отворени възможно най-бързо и в новоприсъединилите се към съюза България и Румъния.