Прокуратурата е сезирана за нерегламентирани намеси по асансьори. Това обяви на пресконференция зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, съобщават от ведомството.

Тя коментира, че сигналите за нерегламентираната намеса по съоръженията са постъпили в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) от различи градове в страната. Агенцията незабавно е извършила проверки по сигналите. Тя е направила и 10 регулярни проверки. При тях е установено, че такива намеси са извършвани както от граждани, така и от някои техници.

Везиева е категорична, че какъвто и да е мотивът за тези намеси, никой няма право да си играе с живота и здравето на хората. Тя обясни, че проблемът се наблюдава в доста градове на страната и затова вниманието на цялото общество трябва да бъде заострено. „Апелирам към това да бъдем по-внимателни на кого си поверяваме живота", призова заместничката на Лукарски.

Според екипа на икономическото министерство тези случаи са свързани и с факта, че реформата, която е стартирана, ще наложи по-засилен контрол върху дейността на операторите.

Даниела Везиева обяви още, че до октомври ще бъде въведен електронен регистър за самите съоръжения. Извършваните ремонти и профилактични прегледи ще се наблюдават в реално време. В регистъра ще съществуват и данни за фирмите, които извършват работните дейности. С индивидуален код на всяко съоръжение ще бъде създадена камара за самоконтрол между поддържащите фирми. Амбицията е за сериозно свиване на сивия сектор, коментира Везиева.

Пред медиите бе представен и видеоматериал, заснет от охранителни камери, с нерегламентирана намеса по подемно съоръжение. Камерите са монтирани със съгласието на обитателите на жилищна кооперация. На видеото са показани и обществени сгради в столицата с често пребиваване на хора. Материалите са предадени ДАМТН и  на компетентните органи.

От своя страна председателят на ДАМТН Стефан Цанков съобщи, че за първото тримесечие на 2015 г. са проверени около 1800 асансьори, 18% от тях са спрени поради техническа неизправност. Цанков коментира, че спрямо миналата година процентът намалява.

500 проверки са направени само по сигнал на граждани. Главният секретар на агенцията Валентин Чиликов обясни, че има и случаи, в които е реагирано буквално веднага след подаването на сигнала.