Комисията за защита на конкуренцията наложи три имуществени санкции от по 20 000 лв. на "Албена автотранс" АД, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Санкциите са наложени за нелоялна конкуренция и поставяне в неравностойно положение на пътническото дружество "Пътнически превози" ЕООД, Добрич, създавайки условия за ограничаване броя на клиентите на последното.

Според съставената преписка Община Добрич и Община Балчик са сключили договор за ползване на автогара "Албена" от „Пътнически превози" като начална и крайна спирка на маршрутите си.

КЗК е установила, че от туристическо-пътническото дружество са разработили типов договор за автобусните превозвачи, съгласно който се извършва продажба на билети срещу възнаграждение в размер на 10% от стойността на продадените билети. В договора не се предвижда възможност за отдаване под наем на помещение за самостоятелна продажба, като при поискане на последното от "Пътнически превози", такова гише е било отказано.

Събраните доказателства сочат, че съществува реална възможност за отдаване на желаната площ под наем, поради което комисията счита, че „Албена автотранс" налага нелоялни търговски условия.

За периода януари-май 2006г. от транспортното дружество на „Албена" не са допускали автобусите на транспортната фирма от Добрич до автогара "Албена", като по този начин са го принудили да сключи договор с туристическото дружество за предоставяне на седем паркоместа извън рамките на автогарата, срещу заплащане.

Комисията счита, че действията на "Албена автотранс", като предприятие с господстващо положение, водят до нарушаване конкуренцията на съответния пазар и поставят "Пътнически превози" ЕООД в неравностойно положение спрямо конкурентите му и по този начин.