Откритието на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че у нас има картел на пазара на горива не е дошло навреме. В това е убеден народният представител от Реформаторския блок Мартин Димитров.

Припомняме, че вчера от регулатора оповестиха резултатите от направения секторен анализ на пазара на горива. Според него големите търговци на горива у нас системно са се договаряли да поддържат високи цени на горивата. На база на тези открития КЗК призна, че „има убедителни индикации, че има наличие на забранени картелни споразумения в пазара на горивата".

„За мен това, което те правят в момента, е много закъсняло", отсече пред журналисти в парламента Димитров. Той изтъкна, че през цялата 2015 г. цените на горивата в България са били много над средноевропейските.

По отношение на извода на КЗК, че по-голямата част от данъчните складове на горива са собственост на един доставчик, реформаторът посочи, че той самият води дело по този въпрос пред Софийския административен съд.

Искаме да разберем кой притежава данъчните складове като капацитети в България, за да разберем ако има такава концентрация, тя с кои лица се случва", поясни Димитров. Той се оплака, че министърът на финансите отказва да им предостави тази информация, защото тя била данъчно-осигурителна тайна.