Комисията за защита на конкуренцията започва секторен анализ на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво.

Поводът е увеличението на цената на автомобилните горивата и постъпил в комисията сигнал, че цената на горивото на бензиностанция във Велико Търново е съществено по-висока от тази на другите бензиностанции от същата верига в останалата част на страната.

Комисията призовава обществеността за активно съдействие за предоставяне на всякаква информация и данни във връзка със състоянието на конкурентната среда в сектора.

Протести в Добрич и Стара Загора: Не на високите цени на горивата

Протести в Добрич и Стара Загора: Не на високите цени на горивата

Според тях нямало реална причина за повишаването на цените

КЗК се ангажира да събере актуална информация за конкурентната среда в сектора, за цените на петрола в международен аспект и за спазването на принципите, валидни за общия европейски пазар.

При проучване на съдържанието на медийните публикации по темата от комисията установяват, че увеличение на цените на горивото се наблюдава в градовете Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас и в част от градовете в Северна и Северозападна България - Враца, Видин, Монтана, Велико Търново.

По думите им в публикациите имало неверни твърдения, че бензиностанциите в някои градове в България продават гориво на цени, които са доста по-високи от средноевропейските. От комисията твърдят, че това не отговаря на чувствително понижение в цените на петрола на международните пазари.

Протестите срещу цените на горивата продължават

Протестите срещу цените на горивата продължават

В Благоевград демонстрацията започва в 11 часа и тръгва от Югозападния университет "Неофит Рилски"

Комисията припомня, че през 2011 г. и 2015 г. също е правен анализ на пазара и са разкрили нарушения при продажба на едро на бензин А-95Н и дизел.

Предстои КЗК да даде детайлна представа за развиващите се пазарни процеси и за нуждата от предприемане на евентуални допълнителни мерки.

Припомняме, че на 3 ноември в Добрич и Стара Загора се проведе втори пореден протест срещу високата цена на горивата. 

Горивата в България вече са по-скъпи от тези във Великобритания

Горивата в България вече са по-скъпи от тези във Великобритания

Според доклад на "Демократична България" за цените на горивата

Стотици граждани с надписи "Не на високите цени на горивата" десетки автомобили и мотори се включиха в шествие по улиците на града, като протестиращите се обявиха и срещу лошото качество на горивата.

Според протестиращите нямало причина за повишаване на цените. 

Протестите продължиха и на следващия ден. 

Правителството не може да влияе на световните цени на горивата, убеден е Ревизоро

Правителството не може да влияе на световните цени на горивата, убеден е Ревизоро

В България те са най-ниските от тези на Балканския полуостров