Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през октомври 2010 г. е с 0.1% над равнището от предходния месец.

Това показват данните на НСИ, цитирани от money.bg. Преди месец бе регистриран ръст от 0.8%.

Увеличение на цените се наблюдава в добивната промишленост - с 0.4%, и в преработващата промишленост с 0.2%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление с 0.2%.

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на хранителни продукти с 1.6%, при производството на напитки и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 0.9%. Намаление е отчетено при производството на основни метали - с 1.7%, и при производството на тютюневи изделия - с 1.4%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през октомври 2010 г. нараства с 10.1% в сравнение със същия месец на 2009 година. Цените се увеличават в добивната промишленост - с 18.9%, в преработващата промишленост - с 8.6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 12.0%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо октомври 2009 г. е отчетено при производството на основни метали - с 23.5%; производството на тютюневи изделия - с 6.7%; производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 6.0%.

Намаление на цените се наблюдава при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 4.9%, и при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 2.0%.