Летище Търговище не съществува като такова повече от 10 години.

Това съобщиха от министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Припомняме, преди дни стана ясно, че летището е продадено, а собственик на фирмата-купувач е 20-годишният Иво Петров от Добрич.

От транспортното министерство допълват, че летището не отговаря на изискванията за експлоатационна годност и застрашава безопасността на полетите.

Поради тази причина то е закрито за полети от началото на 1998 г.

Със заповед на министъра на транспорта от 10 ноември 1999 г. е прекратен статута на летището и е заличено от регистъра на летищата в Република България, посочват от там.

С този акт то се превръща внеоперативен актив- имот. В последствие, неоперативният актив е прехвърлен за управление на Летище Пловдив, поясняват от министерството.

На свое заседание, провело се през май, съветът на летище Пловдив е установил, че този имот представлява неоперативен актив за дружеството, който не генерира приходи, а акумулира разходи за охрана и поддръжка. Съветът е взел решение за продажба, за да бъдат реализирани приходи.

На 22 юни решение на Министерския съвет дава съгласие Летище Пловдив ЕАД да извърши продажба на тези терени, чрез търг с тайно наддаване.

От Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията допълват, че извършват проверка по процедурата.

Договорът за продажба ще бъде подписан след приключването й.