Икономиките ще трябва да направят преструктуриране след кризата. Тази криза е различна от финансовата през 2008 г. Тогава се направиха всички възможни регулации на финансовия бизнес тя да не с повтаря, сега обаче спусъкът на тази криза е различен - пандемия, и така или иначе секторът, особено в Европа, е подготвен за тежки години.

Това коментира пред бТВ банкерът Левон Хампарцумян по повод наложеното извънредно положение заради коронавируса и ударът му върху икономиката.

По думите му, трябва да се направи всичко възможно, защото банките и финансовите услуги са инфраструктура.

"Разбира е, че банките ще работят, но трябва да се правят повече транзакции, където няма физическо присъствие и няма никаква причина да не работят", обясни Хампарцумян.

Банкерът обясни, че държавата може да помогне с базова защита на икономиката, но не трябва да се разчита само на нея.

От своя страна Красимир Дачев, зам.-председател на БТПП, обясни, че решението не е в държавата, а в ръцете ни и "ние трябва да се мобилизираме, а ние не сме".

Той обясни и странния факт с масовото изкупуване на тоалетна хартия в света. От октомври започнали да се увеличават запасите в ЕС на целулоза, която се използва за тоалетна хартия. Това било, тъй като "Китай спрял и започнал да прискърцва целия свят".

Дачев добави, че сега е 20-годишно дъно на цените на целулозата за тоалетна хартия.

Кънев настоява за незабавен законодателен и финансов пакет от компенсации за бизнеса

Кънев настоява за незабавен законодателен и финансов пакет от компенсации за бизнеса

Хората разбират нуждата от принудителното спиране на работа, но не могат да поемат сами загубите