1 януари 2024 остава датата за присъединяването на България към Еврозоната. Това стана ясно от думите на министър Даниел Лорер. Работи се по техническия план, обясни той в отговор на журналистически въпрос. За самата държава е сериозен период, коментира Лорер периода за членството ни в клуба на богатите. Коалиционните партньори да проявят отговорно поведение, настоя още той, тъй като има много работа.

В момента в ЕК се обсъждат критериите за членството в Еврозоната, но според Лорер ще ги изпълним с лекота. Първо обаче трябвало да се постигне съгласие в коалицията, а след това планът щял да се обсъди в НС.

Обсъждат се антиинфлационни мерки, като част от тях за акцизно ориентирани, други към ДСС и трети към най-уязвимите - българските пенсионери, стана ясно още от думите на Лорер.

Припомняме, че по-рано днес вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че не вижда нищо направено от правителството като мярка, която да подпомага хората, които обявяват фалити, и тези, които едва свързват двата края, включително и пенсионерите. По повод влизането в еврозоната тя каза, че България трябва да изпълни поетите ангажименти. Йотова уточни обаче, самият Европейски съюз е доста резервиран по отношение приемането на нови държави в Еврозоната.

Вчера по темата се проведе и извънреден експертен съвет. Участниците в него дискутираха Националният план за въвеждане на еврото и антикризисните мерки на кабинета.

ИТН искат да видят плана на Асен Василев за еврото

ИТН искат да видят плана на Асен Василев за еврото

Как ще устоим на шока от инфлацията, пита Каримански, откривайки нов фронт в коалицията