"Топлофикация София" декларира готовност за предстоящия зимен сезон.

Георги Беловски, изпълнителен директор на дружеството, посочи, че мрежата от близо 1 000 км. е на средна възраст между 30-40 години. За ремонта й се ползвали предимно собствени средства и финансиране от фонд "Козлодуй". Последното било ползвано изключително за подмяна на турбини. Като успех той отчете цялостната рехабилитация на магистрален тръбопровод. Подмени и са тръбопроводни участъци от около 20 км.

От думите му стана ясно, че лугата и солта били основни причини за корозията на тръбопроводите. Затова ръководството на дружеството залага на ултразвуковата диагностика, която да установи кои участъци са най-засегнати, така че те да бъдат подменени приоритетно. Като цяло Беловски отчете 50-60% изпълнение на инвестиционната програма.

Освен "Топлофикация София" готовност за сезона заявиха и електроенергийните дружества.

Пред депутатите от енергийната комисия те представиха изпълнението на инвестиционните си програми и извършените планови ремонти за подобряване състоянието на инфраструктурата си.

ЧЕЗ - електроенергийното дружество, опериращо на територията на Западна България също отчете дейности за подобряване на състоянието на мрежата с извършена профилактика на 3 000 трафопоста и подмяна на 700 от тях.

Заместник-председателят на СОС от групата на БСП Милка Христова заяви, че ще настоява да се разбере дали наистина фирмите, които печелят поръчки за почистване на улиците в София от сняг през зимата, използват сол в смесите.

"Столична община, като принципал и собственик на "Топлофикация-София" трябва да се отнесе отговорно към проблемите на най-голямото си дружество", коментира Милка Христова, според която общината трябва да разработи и програма за рехабилитация на мрежата, както и да намери финансови източници, за да може да гарантира услугата.