Малките казани за ракия ще могат да работят целогодишно. От ГЕРБ са намерили решение, което са внесли с промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

На брифинг в парламента шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова информира, че се сменя режимът, по който малките дестилерии ще се отчитат. Те минават към общините и кметовете ще събират приходите от производство на малките казани.
Каквото съберат кметовете, ще остава в бюджета на общината - продължаваме политиката на децентрализация, посочи Менда Стоянова.

Една от причините малките дестилерии да бъдат прехвърлени като отговорност на кмета, е, че са далеч от митническите администрации.

Според герберите кметовете добре знаели къде има малки казани. Освен това с тази мярка щели да се увеличат и приходите в общината.
В закона се въвежда и понятието „малък обект за дестилация”, като това определение било част от европейска директива.
Малък казан ще е този, който произвежда до 2500 л. ракия.

Менда Стоянове бе категорична, че прехвърлянето на малките казани като отговорност на общините, ще отпадне и забраната те да работят само 6 месеца.
Тази забрана разбуни духовете сред ракиджиите, които проведоха повсеместни протести.
90% от малките дестилерии произвеждат до 100 л. месечно, каза още Менда Стоянова.

Веднага прехвърчаха искри между Менда Стоянова и Валери Симеонов. Той обвини депутатката от ГЕРБ в лобизъм. По думите тя не трябва да се интересува държавата какъв обем дестилерии има, а какви данъци се плащат.

Този закон просто убива малките – това прави, подчерта той. Според него един човек, който е в Народното събрание, който не е теглил кредит и няма грижата да го изплаща, човек, който не е инвестирал в една дестилерия, нямал проблем с този закон. Симеонов е категоричен, че малките казани в категорията 500 – 1000 литра ще фалират.
Това за един депутат не е никакъв проблем, ядоса се той.

Според Симеонов законът на ГЕРБ е абсолютно лобиране за големите дестилерии. Именно те, според патриота, контрабандират спирт от 98 градуса. Големите производители пестели акциз.

„Те обаче не са предмет на внимание на бюджетната комисия, защото са на нашите хора от „Пещерска гроздова", приятелите на бате Бойко”, ядоса се патриотът.

Веднага след него отново реагира шефката на бюджетната комисия. Той не за първи път ме обвинява в лобизъм, изтъкна Менда Стоянова. Според нея Валери Симеонов нямал други аргументи.