Президентът Георги Първанов определи като първостепенна и неотложна задача възстановяването на доверието между малкия и средния бизнес и държавата, съобщи БНР.

Според Първанов това би благоприятствало икономическия растеж.

Изказването беше направено по време на дискусия, посветена на европейската перспектива пред малкия и средния бизнес, организирана от партия „Българска социалдемокрация".

46 на сто от мениджърите на малките и средните фирми смятат, че държавата не полага никакви усилия да насърчава бизнеса, 53 н асто смятат, че държавата може да помогне само като не се меси.

Това отчита изследване, проведено в 1647 малки и средни и средни предприятия от Института за социални дейности и структури „Иван Хаджийски".

Според предприемачите е необходимо да се намали данъчната тежест.

В отговор президентът Първанов цитира независимо изследване, според което по ефективност на данъчната система България е на 107 място от 175 страни.    

За данъчни плащания българските фирми отчисляват над 40 на сто от дохода и губят по 616 часа годишно, за да си платят данъците.

Държавният глава е категоричен, че позициите на страната ни в Европейския съюз зависят от силата и ролята, която ще се извоюва всяка една от българските средни и малки фирми на общия пазар.

„Аз се радвам на самочувствието и оптимизма на българския малък и среден бизнес, на българските предприемачи, на факта че около 75% заявяват, че качеството на услугите, стоките им са на или около европейското равнище." - коментира Първанов.

Според президента не е нормално в една европейска държава с пазарна икономика политическата стабилност да се оценява от предприемачите по-високо от стабилността в икономиката.