Сериозни критики към почти всички мерки и първи действия на правителството на Пламен Орешарски отправиха от Националното сдружение на малкия и среден бизнес.
Те проведоха пресконференция на открито - пред Народния театър, тъй като според сдружението диалогът в момента се води от улицата.

Представителите на малкия и среден бизнес коментираха критично мерките в енергетиката, социалната сфера, пазара на труда, защитата на потребителите, както и онези решения, отнасящи се до бизнеса, подобряването на бизнес средата, изплащането на задълженията на държавата, усвояването на европейските фондове и други.

Промените в социалната сфера се правят спешно заради пропагандния ефект, без да се извърши предварителна оценка и без да се подложат на обществени консултации със заинтересованите страни, категорични са от НСМСБ относно пакета от мерки в социалната сфера.

Що се отнася до енергетиката, според тях без нова, ясна енергийна стратегия мярката за недопускане на ново увеличение на цената на тока и промяната на методиката на ценообразуване е популистка и се търси ПР ефект.
Намалението с 5% на цените на тока пък е мярка за гражданите, но не и за бизнеса и явно ще бъде за негова сметка, твърдят от сдружението.

Цялото енергийно подпомагане трябва да се реализира чрез социалната система, а не чрез непазарно безумно изкривяване на пазара на потребителските цени и чрез регулиране на печалбите на бизнеса от отрасъл енергетика.

Напълно неприемливо е решението за увеличение на минималната работна заплата, категорични са от НСМСБ, като припомнят, че и от МВФ, и от ЕК ни критикуват за това. Според тях, тази мярка само ще увеличи безработицата.

Що се отнася до пазара на труда, според тях мерките приличат повече на подкуп, за да се спечели благоразположението на избирателите и да се омилостивят протестите.

Примерът на работниците от един фалирал завод, получили подкуп под формата на заем от работеща компания, само потвърждава това, считат от сдружението, явно визирайки казуса с ВМЗ „Сопот".

Те все пак приветстваха мерките, насочени към връзка между образование и търсене на пазара на труда.

Във връзка с подобряването на бизнес средата, от сдружението отправиха сериозна критика към обема и обхвата на законодателните промени за намаляване на административната тежест.

Необходим е „квантов" скок и ако наистина има политическа воля, а не само заиграване, трябва да се приложи радикален подход за намаляване на административната тежест, категорични са от НСМСБ.
Те настояват да се въведе мълчалив отказ от всички режими, считано например от 2015 година, като в този преходен период ведомствата, които настояват да се запази даден режим, са длъжни да го обосноват, да внесат съответния законопроект и режимът да се запази след приемането му.
Добър подход е също така да се приеме план със срокове, но и индикатори - брой или процент отменени режими.