Повишението на цената на хляба е факт. Това заяви Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите пред БНР.

По думите й доставната цена на хляба към веригите е доста по-ниска от плащаното от потребителите, категорична е Кукушева.

По думите й на всеки лев, в търговската верига остават под формата на печалба 30 стотинки. Отделно 15 стотинки се ползват за реализация на хляба. При реализацията на хляба не е необходимо да има консултант, който да подава хляба на потребителя. Потребителят сам си взима хляба от регалите.

"Цената е придружена винаги с едни 20% ДДС към държавата, които представляват 20 стотинки. Така от лева, като съберете изредените от мен компоненти, сами разбирате, че за хлебопроизводителя - доставчик остават 35 до 40 стотинки", каза Кукушева.

Не само цената на зърното, но и на петрола, както и фонд "Работна заплата" влияят върху цената на хляба. Той се произвежда през нощта, а желаещите за подобна работа са малко. В последните години заплатите в сектора са се повишили с 250% и са средно около 1800 лв.

Припомняме, преди дни земеделският министър Румен Порожанов заяви, че разговаря с представители на големите търговски вериги да не увеличават цената на хляба.
По-късно обясни, че ще заведе представителите на търговските вериги при премиера Бойко Борисов, за да настояват да не поскъпва хляба, но без да подписват споразумение, защото може да се приеме като картел.

Икономистът Георги Вулджев от Българското либертарианско общество и Експертния клуб за икономика и политика определи тези разговори като "опит за някакво централно планиране на ценовия механизъм в икономиката".

"Въпреки че се водят преговори в момента с големите търговски вериги, нищо не се казва за по-малките дистрибутори - дребните магазинчета, които ще пострадат, ако търговските вериги се съгласят да продават без печалба", заяви Вулджев.

По думите му, ако веригите могат да си го позволят, защото имат много повече капацитет да съкращават разходи от различните пера на своята дейност, дребният и среден бизнес няма тази възможност.

В кварталните магазинчета една от основните, която се продава най-много, е именно хлябът. Ако той се продава без печалба, това ще ти навреди на дребния бизнес много.
"Това е нещо, което не се отчита достатъчно добре нито от министерство, нито от медиите", допълни Вулджев.

БСП кани Горанов на разговор за 5% ДДС върху хляба

БСП кани Горанов на разговор за 5% ДДС върху хляба

Нинова е оптимист за смисъла на стойностните разговори